Εξεταστική για Τέμπη: «Προδήλως παράνομη η μετάταξη του σταθμάρχη» λέει ο πρόεδρος των εμπειρογνωμόνων

Εξεταστική για Τέμπη: «Προδήλως παράνομη η μετάταξη του σταθμάρχη» λέει ο πρόεδρος των εμπειρογνωμόνων

Μετά τις χθεσινές καταθέσεις των δύο μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξέδωσε το πόρισμα Γεραπετρίτη και οι οποίες «καίνε» τον Κώστα Καραμανλή, σειρά πήρε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της επιτροπής, Ιωάννης Χαλκιάς, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη τη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη μετά την υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Μεταφορών που ήρε το ηλικιακό όριο.

Ο μάρτυρας επισήμανε τις «θανάσιμες ευθύνες» τόσο στον σταθμάρχη όσο και στους μηχανοδηγούς, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκησης, σηματοδότηση, αλλά και τα συστήματα ETCS και GSM-R.

Στο ίδιο πλαίσιο με τα δύο λοιπά μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο κ. Χαλκιάς τόνισε κι εκείνος με τη σειρά του πως η ύπαρξη του συστήματος ETCS (σ.σ. σύστημα αυτόματης πέδησης) θα είχε αποσοβήσει την τραγωδία διότι τα τρένα που κινούνταν σε αντίθεση κατεύθυνση θα είχαν σταματήσει αυτόματα.

«Προδήλως παράνομη»

Ως προς τη ρουσφετολογική μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη, ο μάρτυρας -που έχει διατελέσει και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους- τη χαρακτήρισε «προδήλως παράνομη».

Υπενθυμίζεται ότι η μετάταξη ολοκληρώθηκε μετά την υπουργική απόφαση του Κ. Καραμανλή που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου, ενώ το αρμόδιο τριμελές συμβούλιο και η αρμόδια επιτροπή είχαν συνεδριάσει στις 15 Μαΐου και είχαν εγκρίνει τη μετάταξη τη στιγμή που ο σταθμάρχης ξεπερνούσε κατά πολύ το ηλικιακό όριο των 48 ετών, όντας τότε 58 χρονών.

«Έπρεπε η αίτηση να πεταχτεί στα σκουπίδια» είπε ο κ. Χαλκιάς, υποστηρίζοντας πως η κινητικότητα στο δημόσιο πολλές φορές δεν καλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας, αλλά «προσωπικές ανάγκες».

Διαβάστε επίσης: «Γαλάζιοι» τραμπουκισμοί στην Εξεταστική: «Το χέρι αυτό στη γυναίκα και την κόρη σας» – Αθλιότητες κατά Γενιδούνια

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Σωσίβιο» στον Καραμανλή πέταξε η Παπακώστα

Η «μάνα των Τεμπών» δεν είναι άλλοθι…

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Με το ETCS δεν θα είχαμε 57 νεκρούς» λέει εμπειρογνώμονας

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Για ψευδορκία στην Εισαγγελία Εφετών η κατάθεση του CEO της Hellenic Train

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Φορτώνει όλη την ευθύνη στον σταθμάρχη ο CEO της Hellenic Train

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter