Εξεταστική: «Θρύψαλα» το απόρρητο και από τον Ρουμπάτη – Σε δεινή θέση ο Κοντολέων

Εξεταστική: «Θρύψαλα» το απόρρητο και από τον Ρουμπάτη – Σε δεινή θέση ο Κοντολέων

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πήρε τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του στην Υπηρεσία και πρώτο μάρτυρα της Εξεταστικής, Θεόδωρο Δραβίλλα, αποδομώντας κι εκείνος με την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής τη δυνατότητα επίκλησης του απορρήτου και επιδεινώνοντας τη θέση του πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ο οποίος θα είναι ο επόμενος μάρτυρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του εισηγητή της ΝΔ πλην από μία. Ο υπέρμαχος του δικαιώματος επίκλησης του απορρήτου από τους μάρτυρες που μπορούν να «κάψουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και διπλοθεσίτης – «ταλιροφονιάς», Λάζαρος Τσαβδαρίδης, φέρεται να ζήτησε από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει την Επιτροπή για το περιεχόμενο των ενημερώσεων που παρείχε στον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό δεν μπορώ να τις μεταφέρω» ξεκαθάρισε ο μάρτυρας και τόνισε πως ενώπιον της Εξεταστικής δεν υπάρχει απόρρητο και πως δεν θα το επικαλεστεί. «Θα πω ό,τι γνωρίζω» δήλωσε και -κατά τις πληροφορίες- φαίνεται να παρέθεσε με λεπτομέρειες πότε ενημέρωσε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για σημαντικές υποθέσεις που αφορούσαν την Υπηρεσία.

«Παράνομη η παρακολούθηση βουλευτών και ευρωβουλευτών»

Εν συνεχεία, κατά τις πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ αποσαφήνισε πως «σε καμία περίπτωση» δεν είναι νόμιμη η επισύνδεση βουλευτή ή ευρωβουλευτή, καθώς αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τον νόμο. «Ο διοικητής της ΕΥΠ ενημερώνει για όλα τα σημαντικά ζητήματα τον πρωθυπουργό. Άλλοτε προφορικά, άλλοτε με σημείωμα. Εγώ, ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για όλα τα ζητήματα που χειρίστηκε η Υπηρεσία» σημείωσε.

«Δεν μου ζήτησε ποτέ ο Τσίπρας να κάνω επισύνδεση»

«Δεν υπήρξε ποτέ θέμα να μου πει ο κ. Τσίπρας να κάνω επισύνδεση» φέρεται να υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο, ενώ φέρεται να τόνισε πως πληροφορίες λάμβανε και από τον Αλ. Τσίπρα και από τον Κυρ. Μητσοτάκη για κρίσιμα θέματα. Για παράδειγμα, φέρεται να είπε πως πολύτιμες πληροφορίες έλαβε από τον κ. Μητσοτάκη «για την πιθανότητα πραξικοπήματος στην Τουρκία». 

«Δεν είναι… κάλτσες τα αρχεία της ΕΥΠ για να εξαφανίζονται»

«Κάποιος άκουγε και κάποιος έγραφε» ανέφερε με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας πως μπορεί τα ηχητικά να καταστρέφονται σχεδόν αυτόματα, όμως, το έγγραφο υλικό της παρακολούθησης παραμένει για δύο χρόνια στα αρχεία της Υπηρεσίας. «Έχω δει αρχεία στην ΕΥΠ από το 1953» φέρεται να διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε πως «κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή»Μάλιστα, διευκρίνισε πως λίγοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στο αρχείο.

«Δεν είναι… κάλτσες τα αρχεία της ΕΥΠ για να εξαφανίζονται» σχολίασε δηκτικά με αφορμή τα δημοσιεύματα περί καταστροφής του αρχείου παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και φέρεται να πρότεινε στα μέλη της Επιτροπής να καλέσουν «κάποιον τεχνικό της ΕΥΠ» για να τους εξηγήσει ποια είναι η διαδικασία, με την προτροπή του -κατά τις πληροφορίες- να μην προκαλεί ενθουσιασμό στα «γαλάζια» μέλη της Εξεταστικής.

Επιμένοντας στην υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, φέρεται να κατέστησε σαφές ότι για ένα πρόσωπο σαν τον κ. Ανδρουλάκη, θα έπρεπε να υπάρχει «τόμος πληροφοριών για να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση». «Η ΕΥΠ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ίδιον όφελος των πολιτικών» έκρινε και κατέστησε κομμάτι της κατάθεσής του (αυτά τα λόγια φέρεται να χρησιμοποίησε) τη νομική άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου περί μη νομιμότητας της παρακολούθησης βουλευτών ή ευρωβουλευτών.

«Ο Πιτσιόρλας ήταν τεχνοκράτης»

Σε σχέση με την υπόθεση της Οξυάς, της Ζακύνθου και των επενδυτών από το Κατάρ, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να τόνισε πως ο προκάτοχός του, Θ. Δραβίλλας, γνωρίζει για τις εταιρίες PIMA, PIMANA και PIMARA, ενώ φέρεται να δήλωσε πως η διερεύνηση είχε ξεκινήσει από το 2009 «όταν κάηκε το κομμάτι (γης) που ήθελαν να αγοράσουν» οι συγκεκριμένοι επενδυτές.

Κατέστησε σαφές ότι επί θητείας του δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για παρακολούθηση υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από την Υπηρεσία και διευκρίνισε πως ο Στέργιος Πιτσιόρλας δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο (σ.σ. την περίοδο της παρακολούθησής του), αλλά τεχνοκράτης.

«Η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε το ΚΚΕ»

Όσον αφορά τις καταγγελίες του ΚΚΕ για παγίδευση των τηλεφώνων του Περισσού, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να διαβεβαίωσε πως η Υπηρεσία δεν παρακολουθούσε επί ημερών του τις τηλεφωνικές συνομιλίες του κόμματος, προσθέτοντας πως υπήρχαν την περίοδο εκείνη πληροφορίες για ύποπτη δράση ιδιωτών.

Σε ερώτηση του εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, φέρεται να αντέτεινε πως δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για βοήθεια από την ΑΔΑΕ αναφορικά με την περίπτωση των καταγγελιών για υποκλοπές στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Περισσού. «Εάν έχει σταλεί τέτοιο χαρτί από την ΑΔΑΕ και δεν έφτασε στο γραφείο μου, δεν ξέρω… Πάντως, δεν θα είχα πρόβλημα να βοηθήσω» φέρεται να είπε ο μάρτυρας και κατέληξε σημειώνοντας πως «ο ΟΤΕ θα έπρεπε να δει τι έχει γίνει».

«Επί ημερών μου δεν υπήρχαν κακόβουλα λογισμικά»

Επιπρόσθετα, απαντώντας στις ερωτήσεις της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ρουμπάτης αποσαφήνισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του η ΕΥΠ δεν έκανε χρήση κακόβουλων λογισμικών. «Την περίοδο που υπηρετούσα δεν υπήρχαν κακόβουλα λογισμικά» φέρεται να απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Από εκεί και πέρα, φέρεται να μίλησε και για τις δύο μεγάλες υποθέσεις που ερεύνησε η ΕΥΠ επί των ημερών του. Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να είπε πως παρέδωσε τους δύο τόμους με τα στοιχεία που συνέλεξε η Υπηρεσία τόσο στον Αλ. Τσίπρα όσο και στον Κυρ. Μητσοτάκη, παροτρύνοντας την Εξεταστική να ασχοληθεί με αυτές τις υποθέσεις διαφθοράς γιατί «είναι πολύ ειδεχθή τα εγκλήματα» που εντοπίστηκαν.

Διαβάστε επίσης

Εξεταστική: «Σουρωτήρι» έκανε την ομερτά Μητσοτάκη ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί Σαμαρά – Βενιζέλου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter