Ευκλείδης Τσακαλώτος: Υποψηφιότητα με πολιτική πλατφόρμα για αξιόπιστο ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη με κανόνες

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Υποψηφιότητα με πολιτική πλατφόρμα για αξιόπιστο ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη με κανόνες
Ανακοίνωση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο της υποψηφιότητάς του για την προεδρια του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Έχοντας στο πλευρό του πρόσωπα που προέρχονται από όλο το φάσμα των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε την υποψηφιότητά του και τις θέσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Παρασκευής στον χώρο Impact Hub στου Ψυρρή.

Αρχικά, ο πρώην τσάρος της οικονομίας ανέφερε ότι η υποψηφιότητα του βασίζεται στο δίπολο συνέχεια και τομή.

Η συνέχεια, όπως ο ίδιος δήλωσε,  βασίζεται στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα για όσα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της δικής του Προεδρίας.

«Ως κυβέρνηση βγήκαμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Είχαμε και τη συμφωνία των Πρεσπών με τον καθοριστικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. Στην ιστορία αυτό θα μείνει». Και συνέχισε λέγοντας,  ότι η τομή έγκειται στο ζήτημα της ταυτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια ξεκάθαρη ταυτότητα. «Στη δική μου σύλληψη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς. Δεν μπορώ να φανταστώ μια Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο, σε εργαζομένους όλων των ειδών, από τους διανομείς μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό».

Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε «ανοιχτά» και για την ταυτότητα του νέου ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί, αναφέροντας ότι το κόμμα πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να απευθύνεται σε πολλούς και πολλές:

«Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία, όπου το μέλλον των παιδιών καθορίζεται από τη στιγμή που γεννιούνται. Θέλουμε να απευθυνθούμε και σε έναν νέο με μια μικρή επιχείρηση, και σε έναν νέο επιστήμονα που θέλει ένα αναπτυξιακό κράτος με κανόνες. Να ενδυναμώσουμε ουσιαστικά το γυναικείο φύλο. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους με αναπηρία, σε ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σκοπός πρέπει να είναι να δοθούν όλες οι ιδεολογικές μάχες, ώστε ο «κόσμος της αριστεράς εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ να είναι περήφανος για όσα πετύχαμε, να έχει αυτοπεποίθηση, για τις αξίες μας, τις παρεμβάσεις μας και τις αναλύσεις μας, να μπορεί να δίνει την μάχη των επιχειρημάτων παντού»

«Ξέρω να φτιάχνω ομάδες»

Επιπλέον, ο πρώην τσάρος της οικονομίας υπογράμμισε ότι ο ίδιος θέλει έναν συλλογικό ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπενθύμισε ότι ξέρει να φτιάχνει ομάδες. Σκοπός, όπως ανέφερε, είναι να φτιάξει ομάδες που θα δουλέψουν στα σύγχρονα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης, της οικονομίας της φροντίδας και όλα αυτά για να στηρίξουν ένα αναπτυξιακό κράτος, που όχι μόνο έχει άποψη για το που πρέπει να πάει η οικονομία και η κοινωνία, αξιοποιώντας παλιά και νέα εργαλεία, αλλά και που συντονίζει, φτιάχνει συνέργειες, και δίνει χώρο.

«Η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο για να είναι καλύτερη η ζωή του. Και στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είχαμε μια διαπραγματευτική ομάδα που είχε, από τον Αλέξη και μένα – που ήμουνα επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας – μέχρι μια μεγάλη ομάδα νέων, που δούλεψε πολύ σκληρά, έχοντας πάντα, όχι στο πίσω μέρος του μυαλού της, αλλά ως κύρια έγνοια,  για ποιον διαπραγματευόμαστε.»

Κόμμα των μελών, ένα αξιόπιστο κόμμα

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για το κόμμα που θα οικοδομήσει: ένα κόμμα με λογοδοσία και συλλογικότητα. Ένα κόμμα που ο Πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, ένα κόμμα που θα ακούει, που θα ενσωματώνει, που θα έχει και εκπαιδευτικό ρόλο, που θα παρεμβαίνει ιδεολογικά, που θα έρχονται από κάτω ιδέες, προτάσεις, ανησυχίες για το πού πάμε.

‘Ένα κόμμα που είναι αξιόπιστο, που μιλάει και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα από όπου και αν έρχονται. Γιατί κανένα κόμμα δεν μπορεί να το υπόσχεται αυτό και να το τηρήσει. Θέλουμε  ένα κόμμα που ακούει αλλά συγχρόνως λέει αυτά που πιστεύει. Και που πιστεύει αυτά που λέει.

Ένα αξιόπιστο κόμμα, ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, ένα κόμμα που έχει πολιτικό πολιτισμό. Γιατί ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

Ποια στελέχη έδωσαν το «παρών»

Σε αντίθεση με την Εφη Αχτσιόγλου, ο κ. Τσακαλώτος επέλεγε να στήσει ένα πάνελ το οποίο αποτελούνταν από τους  Ανδρέα Ξανθό, Χάρη Μαμουλάκη, Ειρήνη Αγαθοπούλου και τη Μακρίνα Βιόλα Κώστη.

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε τόσο η παρουσία του κ. Μαμουλάκη όσο και του κ. Σταθάκη καθότι πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν βρίσκονται εντός της «Ομπρέλας».  Σε ότι αφορά την παρουσία των δύο, πηγές από το περιβάλλον του κ. Τσακαλώτου σημείωσαν ότι οι εν λόγω παρουσίες έρχονται να αποδείξουν ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν στοχεύει στο να αποτελέσει μια υποψηφιότητα της Ομπρέλας, αλλά μια υποψηφιότητα «ευρείας αποδοχής».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε όσους έδωσαν το «παρών» ήταν οι Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Συρμαλένιος, Κώστας Στράτης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Αννέτα Καββαδία, Δημήτρης Βίτσας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πάνος Λάμπρου.

Διαβάστε επίσης

Τσακαλώτος: «Οραματίζομαι ένα κόμμα που ο πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους» (Photos – Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter