Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε έκθεση για τα δικαιώματα

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε έκθεση για τα δικαιώματα
AP Photo/Francisco Seco

Μια μέρα μετά τη μεγάλη συζήτηση για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, που κατέληξε σε καταστροφή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς ευρωβουλευτές από πολλές διαφορετικές χώρες και πολλές διαφορετικές πολιτικές ομάδες καταδίκασαν τις πολιτικές του ως αντιδημοκρατικές, το Ευρωκοινοβούλιο ρίχνει νέο χαστούκι στην κυβέρνησή του με έκθεση που ψηφίστηκε την Πέμπτη.

Στην έκθεση σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, που εγκρίθηκε με 391 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 20 αποχές, εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες και γίνονται ειδικές συστάσεις προς την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Κύπρο και την Ισπανία.

Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η συνεδρίαση της Ολομέλειας

Το Ευρωκοινοβούλιο εξέτασε την κατάσταση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ΕΕ το 2022 και το 2023 και εντόπισε «μια σειρά ανησυχητικών εξελίξεων στα κράτη μέλη».

Μεταξύ άλλων το Ευρωκοινοβούλιο «ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφων και χαιρετίζει τη συμφωνία σχετικά με τη νομοθετική πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας (σ.σ. όπως το Predator στην Ελλάδα), τονίζοντας την ανάγκη αυστηρής ρύθμισης της αγοράς και καλώντας τις χώρες της ΕΕ, ιδίως την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο, να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα αυτό».

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η έμφυλη βία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλες τις χώρες της ΕΕ και καταδικάζεται η ταχεία οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετά κράτη μέλη.

Το Κοινοβούλιο ζητά να ολοκληρωθούν ταχέως οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ.

Αύξηση  διαφθοράς

Το Κοινοβούλιο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τα αυξανόμενα επίπεδα διαφθοράς σε αρκετές χώρες της ΕΕ και επαναλαμβάνει την καταδίκη του για τα καταγγελθέντα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην ευρωβουλευτών.

Το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και η οδηγία την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως στα κράτη μέλη, ενώ απαιτείται και η σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.

Το Κοινοβούλιο καταφέρεται επίσης εναντίον των προσπαθειών κυβερνήσεων να επηρεάσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ζητά αποτελεσματικό δημοκρατικό και συνταγματικό έλεγχο.

Άλλοι τομείς ανησυχίας περιλαμβάνουν:

  • απειλές κατά των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι, του λόγου και του συνέρχεσθαι, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής βίας και των μαζικών συλλήψεων
  • την παραπληροφόρηση σε συνάρτηση με την ανάγκη διασφάλισης της καλλιτεχνικής ελευθερίας
  • επιθέσεις με θρησκευτικά και ρατσιστικά κίνητρα, καθώς και ότι δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως όλα τα κράτη μέλη την απόφαση-πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία
  • αστυνομική βία κατά ατόμων Ρομά
  • εκτεταμένες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων εις βάρος μεταναστών και προσφύγων και κωδικοποίηση των επαναπροωθήσεων στο εθνικό δίκαιο
  • το δικαίωμα των παιδιών στην ίση αναγνώριση της γονικής ιδιότητας σε ολόκληρη την ΕΕ
  • τον κίνδυνο των προκαταλήψεων που ενσωματώνονται σε νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνηςτα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα (π.χ. φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, ψηφιακή φτώχεια)
  • την βελτίωση των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένης της επανασύστασης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως ανεξάρτητης αρχής για τα ανθρώπινα δικαιώματα).

Η έκθεση για την κατάσταση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ΕΕ το 2022 και το 2023 εδώ

Διαβάστε επίσης: Ο Κύρτσος αποκαλύπτει το παρασκήνιο Μαξίμου για να αποφύγει την καταδίκη από το Ευρωκοινοβούλιο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter