Ευρωκοινοβούλιο: Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η συνεδρίαση της Ολομέλειας

Ευρωκοινοβούλιο: Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η συνεδρίαση της Ολομέλειας
AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Σφυροκόπημα για τις κυβερνητικές ευθύνες στο μεγάλο έλλειμμα του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα υπήρξαν οι τοποθετήσεις πολλών ευρωβουλευτών, από όλο το πολιτικό φάσμα -Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι- πλην μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ακούστηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έντονη συζήτηση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης με καθυστέρηση επειδή το ο ΕΛΚ πολλές φορές μπλόκαρε τη διαδικασία. Τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κατάσταση στη χώρα μας εξέφρασε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το κράτος Δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την Ελευθερία του Τύπου όπου η Ελλάδα έχει την καθόλου τιμητική τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο σκάνδαλο υποκλοπών, όπου ακούστηκε η μαρτυρία ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή PEGA και του Γιώργου Κύρτσου που ήταν ο ίδιος θύμα, στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που δεν έχει ακόμη διελευκανθεί.

Διαβάστε: Κύρτσος στο Ευρωκοινοβούλιο: Οι υποκλοπές είναι έμπρακτη άρνηση του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου

Στις 2 Φεβρουαρίου αναμένεται ότι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκδοθεί ψήφισμα για την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε στα ελληνικά η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφί Ι’ντ Βελτ, απευθυνόμενη όπως είπε στη χήρα Καραϊβάζ, τους γονείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο και στους δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί επίθεση επειδή άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση.

Διαβάστε: Έκθετη η κυβέρνηση στο Ευρωκοινοβούλιο: Καταπέλτης η Σόφι Ιν’τ Βέλντ με μήνυμα στα ελληνικά – «Δε σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη»

Οι μη απαντήσεις της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, που απέδωσε σε «προσωπικό όφελος» την κριτική ευρωβουλευτών και σε… ζήλεια για το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε σύγκρουση με τη Σοφί Ι’ντ Βελτ. «Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι κάποιοι αντιδρούν επειδή υπερασπίζονται κάποιες ιδέες; θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;», τη ρώτησε η Ολλανδή ευρωβουλευτής.

Διαβάστε: Θεωρίες συνωμοσίας από την Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο (Video)

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Κώστας Αρβανίτης στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές πρακτικές στραγγαλισμού του Documento και απαριθμώντας τα κορυφαία θέματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.

Διαβάστε: Αρβανίτης κατά Μητσοτάκη από το Ευρωκοινοβούλιο – «Πυρά» για την απόπειρα φίμωσης κατά του Documento

Ομως και ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία Λ. Λέναερς, ο οποίος μάλιστα υπήρξε επικεφαλής της επιτροπής κατά των παρακολουθήσεων PEGA παραδέχθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα.

«Μιλώ εξ ονόματος του ΕΛΚ και προφανώς η κυβέρνηση Ελλάδας ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, αλλά δε θα πω ότι όλα είναι τέλεια, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως σε άλλα κράτη μέλη», υπογράμμισε.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ο Σάιρους Ένγκερε από τη Μάλτα ήταν αποκαλυπτικός. «Επιτέλους το συζητάμε το θέμα, αφού το ΕΛΚ επανειλημμένως μας είχε μπλοκάρει. Ακούμε ένα διαφορετικό ΕΛΚ, επειδή η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι δεξιά. Γιατί το ΕΛΚ ενδιαφέρεται για το Κράτος Δικαίου μόνο στις χώρες που δεν έχει την εξουσία;», αναρωτήθηκε. «Μιλάμε για υποκρισία, δύο μέτρα και δύο σταθμά», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου ξανά η Ελλάδα για υποκλοπές, Κράτος Δικαίου, Ελευθερία Τύπου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter