Συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν μετά την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ

Συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν μετά την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ

Με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της Ομάδας Επαφής για τη Γάζα, στην πρώτη επαφή των δύο χωρών μετά την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Μαΐου.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα. Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η σφαγή στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό και ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Κατά τη συνάντηση Φιντάν-Μπλίνκεν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αξιολογήθηκε η τελευταία κατάσταση στην Ουκρανία και συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις.

Γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη – Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι θα οριστεί σύντομα νέα ημερομηνία συνάντησης.

Τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία είχαν «φουντώσει» τα σενάρια που ήθελαν τον Ερντογάν να ακυρώνει την επίσκεψη. Ωστόσο, στο παρασκήνιο συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του ταξιδιού και τη συνάντηση των δύο προέδρων και γι’ αυτό κανένας επισήμως δεν είχε αναφέρει το ενδεχόμενο αναβολής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της Χαμάς, Χανίγιε, το Ισραήλ προσπάθησε να αποτρέψει τη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες έχει βάλει στο στόχαστρο την κυβέρνηση του Ισραήλ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ενώ χαρακτήρισε τον Νετανιάχου ως «χασάπη της Γάζας».

Είχε προηγηθεί επίσης σφοδρή επίθεσή του Τούρκου προέδρου της Τουρκίας στις ΗΠΑ. «Επειδή το Ισραήλ και οι δυτικοί του υποστηρικτές ζητούν κάτι τέτοιο, εμείς δεν θα είμαστε από αυτούς που ρίχνουν λάσπη στη Χαμάς και τη χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση… Ας ενοχληθούν κάποιοι, και ας αλλάξουν τα δεδομένα τους.

Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους αδελφούς μας τη Χαμάς, που υπερασπίζονται την πατρίδα τους ενάντια στους κατακτητές, ως την Εθνική Αντίσταση της Παλαιστίνης» είχε υποστηρίξει ο Ερντογάν.

Ήταν δε ιδιαίτερα αιχμηρός και κατά της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η άνευ όρων στρατιωτική, διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ, δεν συμβάλλει στη λύση, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης: Χάος στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης: Αστυνομικοί διαλύουν με τη βία την κατάληψη (Videos)

Αυτοί που έζησαν σε ανελεύθερη Ευρώπη καλούν τους νέους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές (Video)

ΗΠΑ: Τραβάει το σκοινί η πρόεδρος του Columbia- «Διαλυθείτε οικειοθελώς» λέει στους φοιτητές

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter