Κατάληψη Νομικής: Η ΕΛΑΣ απελαύνει ευρωπαίους πολίτες ως «επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη»

Κατάληψη Νομικής: Η ΕΛΑΣ απελαύνει ευρωπαίους πολίτες ως «επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη»
Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης στη Νομική Σχολή Αθηνών, τρίτη 14 Μαΐου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Την εξοργιστική και πρωτοφανή απόφαση της διοικητικής απέλασης ευρωπαίων πολιτών φαίνεται πως έχουν λάβει στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, σε βάρος των ατόμων που συνελήφθησαν στο κτήριο της Νομικής όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν το πρωί της Τρίτης για να διαλύσουν κατάληψη που γινόταν από φοιτητικά σχήματα και υποστηρίχθηκε από συλλογικότητες εναντίον της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, παρά το γεγονός ότι χθες το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 28/5 και αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τότε όλοι οι κατηγορούμενοι, η ΕΛΑΣ απομόνωσε τους 9 αλλοδαπούς [πολίτες ευρωπαϊκών χωρών] κατηγορούμενους οδηγώντας τους αρχικά στην υποδιεύθυνση αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και στη συνέχεια στο κέντρο διοικητικής κράτησης Αμυγδαλέζα, όπου τους ανακοινώθηκε εκκρεμεί η έκδοση απόφασης διοικητικής απέλασής τους, καθώς θεωρούνται «επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη». 

Πρόκειται για Ευρωπαίους πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, ενώ τα μόνα άτομα που απελαύνονται χωρίς να προέρχονται από χώρα της ΕΕ, είναι Βρετανοί πολίτες.

Τονίζεται ότι η κύρια κατηγορία την οποία αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα άτομα στην ελληνική δικαιοσύνη είναι το χαμηλής ποινικής απαξίας πλημμέλημα της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, επειδή δηλαδή εμπόδισαν τη λειτουργία του πανεπιστημίου (χωρίς όμως να ακυρωθούν τα μαθήματα, τα οποία έγιναν διαδικτυακά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΕΙ), για μόλις 2,5 ώρες το πρωί της Τρίτης.

Σημειώνεται επίσης ότι σε περίπτωση που τα άτομα αυτά πράγματι απελαθούν με απόφαση της ΕΛΑΣ, τότε θα δικαστούν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 28/5 χωρίς να μπορούν να είναι παρόντα προκειμένου να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Πρωτοφανής εξέλιξη

 Όπως αναφέρουν στο documentonews.gr οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Εφη Μουγκαράκη και Ιωάννα Σιούπουληπρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη να απελαύνει η Ελλάδα πολίτες ευρωπαϊκών χωρών επικαλούμενη κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, όταν εκκρεμεί μόνο πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία, αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου, δηλαδή ήσσονος ποινικής απαξίας, για την οποία δεν έχουν καν καταδικαστεί, ενώ τέτοιο μέτρο σε βάρος ευρωπαίων πολιτών υιοθετείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις καταδίκης για σοβαρές κακουργηματικές κατηγορίες. Διοικητική κράτηση πολιτών της ΕΕ σε κλειστό camp εξαιτίας κατηγοριών για χαμηλής ποινικής απαξίας αδικήματα είναι υπέρμετρα δυσανάλογο μέτρο, που θεωρούμε ότι δεν θα αντέξει στον έλεγχο των διοικητικών δικαστηρίων. Οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε μια πολιτική δράση που εντάσσεται στο ευρύτερο διεθνές αντιπολεμικό κίνημα που στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Αυτό ήταν το κίνητρό τους, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό τους ως επικίνδυνων για τη δημόσια τάξη. Αυτό που επιχειρείται είναι να κανονικοποιηθεί η πρακτική επιβολής τέτοιων εκδικητικών πρακτικών που στόχο έχουν τον εκφοβισμό και την εξάλειψη κάθε πολιτικής διαμαρτυρίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter