Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο documentonews.gr: Οι δύο Έλληνες εισαγγελείς δεν πληρούν όλα τα κριτήρια καταλληλότητας

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο documentonews.gr: Οι δύο Έλληνες εισαγγελείς δεν πληρούν όλα τα κριτήρια καταλληλότητας

Με κοφτό και λακωνικό τρόπο σχολιάζει το γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Laura Codruța Kövesi  στο documentonews.gr την απόρριψη των υποψηφιοτήτων των δύο Ελλήνων εισαγγελέων (Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη) που είχε προτείνει η Ελλάδα για τη θεσμό του ευρωπαίου εισαγγελέα. Μία εξέλιξη η οποία εκθέτει την Ελλάδα και σίγουρα γεννά ερωτήματα για τα κριτήρια και τις επιλογές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου πριν από μερικούς μήνες.

Το documentonews.gr επικοινώνησε με το γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως (τμήμα Επικοινωνίας) και έθεσε το ερώτημα εάν πράγματι υπήρξε απορριπτική απόφαση της υποψηφιότητας των δύο Ελλήνων εισαγγελέων. Η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Tine Hollevoet ήταν κοφτή και λακωνική. Το γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως έκρινε ότι οι δύο υποψήφιοι δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

«Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα πράγματι απέρριψε την Τετάρτη τους δύο υποψηφίους. Μετά από προσεκτική αξιολόγηση αποφασίστηκε ότι δεν πληρούν όλα τα κριτήρια καταλλήλοτητας. Η απόφαση θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα μας» τόνισε στο documentonews.gr.

Ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας;

Η εξέλιξη αυτή όπως είναι αναμενόμενο γεννά ερωτήματα αλλά και προβληματισμό στις τάξεις της Δικαιοσύνης. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν προβληματιστεί για κάποιες κινήσεις που έγιναν, όπως για παράδειγμα η κίνηση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να στείλει επιστολή στην Laura Codruța Kövesi  όταν η ευρωπαία Εισαγγελέας ζήτησε από την ελληνική πλευρά περαιτέρω διευκρινίσεις για τις υποψηφιότητες Τσορμπατζόγλου και Μπακαλώνη. Το συνδικαλιστικό όργανο απέστειλε επιστολή προς την Kovesi. Σε αυτό γινόταν λόγος για «ανάγκη σεβασμού της κρίσης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ελλάδος, τόσο για να μην δοθεί η εντύπωση ότι τίθεται εν αμφιβόλω η κρίση του Ελληνικού Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου όσο και να εγκαθιδρυθεί η απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας». Σημειώνεται πως η αντεισαγγελέας Εφετών Αμαλία Μπακαλώνη είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η αιχμηρή απάντηση της Kovesi

Η ευρωπαία Εισαγγελέας απέστειλε απαντητική επιστολή προς την τότε πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαΐρη, την οποία είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το documentonews.gr.

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό: Η αιχμηρή απάντηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

H Laura Codruța Kövesi απαντούσε μεν ότι «σέβεται πλήρως» τις εσωτερικές διαδικασίες που ακολουθεί η χώρα μας στις διαδικασίες επιλογής των εισαγγελέων για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ωστόσο ξεκαθάριζε ορθά κοφτά πως είναι «αποκλειστικό προνόμιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να εξακριβώσει εάν οι υποψήφιοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα επαγγελματικά προσόντα που απαιτιούνται από τον κανονισμό λειτουργίας». Η Kovesi σημείωνε επίσης πως το «προνόμιο» αυτό της Ευρωπαίας Εισαγγελέως ορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και υπερέχει έναντι οποιουδήποτε εθνικού κανόνα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις από εδώ και πέρα η όλη ιστορία ίσως θα πρεπε να χτυπήσει «καμπανάκι» για αλλαγή νοοτροπίας στη Δικαιοσύνη. Κανείς άλλωστε δεν διεκδικεί το αλάθητο ωστόσο η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε μάλλον να προβληματίσει και όχι να αναζητούνται παρασκηνιακά «αποδιοπομπαίοι τράγοι».

Δείτε επίσης: Απόφαση «χαστούκι» της Ευρωπαίας Εισαγγελέως: Απερρίφθησαν οι δύο εισαγγελείς που είχε προτείνει η Ελλάδα

Το «χαστούκι» της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στον Άρειο Πάγο, η επιστολή και τα ερωτήματα

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Τα «μη επαρκή έγγραφα» που απεστάλησαν από την Ελλάδα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter