Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Στο στόχαστρο και ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την «αμαρτωλή» σύμβαση 717 των Τεμπών

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Στο στόχαστρο και ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την «αμαρτωλή» σύμβαση 717 των Τεμπών

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνουν ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που ερεύνησαν την «αμαρτωλή» σύμβαση 717 για τα Τέμπη. Πρόκειται για τη σύμβαση που αφορούσε στην επανεγκατάσταση του συστήµατος σηµατοδότησης και τηλεδιοίκησης στα τρένα που υπογράφηκε το 2014 και μέχρι και τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη δεν είχε ολοκληρωθεί, ώστε να αποτραπεί το τραγικό συμβάν. Μάλιστα χθες Τρίτη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος 23 προσώπων για τα αδικήματα κατά περίπτωση «της απάτης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον, για απιστία κονδυλίων, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον».

Διαβάστε επίσης: Έγκλημα στα Τέμπη: Ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων για τη σύμβαση 717 από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η ποινική έρευνα αποκάλυψε γεγονότα που συνιστούν ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717».

Σύμφωνα με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας από ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχαν γίνει πράγματα και θάματα.

Διαβάστε επίσης: Μαρτυρία-κλειδί για ΕΡΓΟΣΕ: Τρεις καταθέσεις της επιθεωρήτριας που… επαύθη από την έρευνα αφού είχε εντοπίσει παρατυπίες

Ήταν Μάιος του 2021 όταν η επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Μάγδα Γεροντίδου αντικαταστάθηκε με αιφνιδιαστική απόφαση της τότε διοίκησης. Ήταν η περίοδος που επικεφαλής της ΕΑΔ είχε διοριστεί ο Άγγελος Μπίνης, εκλεκτός και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη . Η Γεροντίδου ερευνούσε επί δύο χρόνια εντατικά την αμαρτωλή σύμβαση «717» της ΕΡΓΟΣΕ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο φάκελος της έρευνας τής αφαιρέθηκε, με την ίδια να υποβάλλει λίγο αργότερα την παραίτησή της και να αποχωρεί από την ΕΑΔ μέσα σε αρνητικό κλίμα. Προηγουμένως είχε εντοπίσει παρατυπίες στην υλοποίηση της σύμβασης, ενώ ως επικεφαλής κλιμακίου της ανεξάρτητης αρχής είχε πραγματοποιήσει απροειδοποίητα έφοδο στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ κατάσχοντας και ζητώντας έγγραφα.

Μετά τη διαπίστωση ενδεχόμενης παράβασης από ελεγκτές της ΕΑΔ, η «Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποφάσισε να παραπέμψει τη νέα αυτή υπόθεση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, για τις δικές τους περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, δοθέντος ότι τα πραγματικά περιστατικά που αποτελούν το αντικείμενο της νέας αυτής έρευνας δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα εμπίπτον στην αρμοδιότητα του EPP», όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αναμένεται να ερευνηθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση οι διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκαλύπτουν όσα σαθρά συμβαίνουν στις υποτιθέμενες ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας. Με εξαίρεση κάποιες λίγες περιπτώσεις όπως ο δικαστής Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ που με προσωπικό κόστος ερεύνησε το σκάνδαλο των υποκλοπών δεχόμενος σφοδρό πόλεμο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπεύθυνη για την διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ για Μπαρδάκη και Σύμβαση 717: Στην Ελλάδα μπήκε στο αρχείο, η ευρωπαϊκή εισαγγελία κάνει τη δουλειά της

Έγκλημα στα Τέμπη: Ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων για τη σύμβαση 717 από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Έγκλημα των Τεμπών: «Θα δώσουμε όλο τον αγώνα για να μην ξεχαστεί» λέει ο Νίκος Παππάς και δακρύζει (Ηχητικό)

Εξεταστική για Τέμπη: Την εξαίρεση Πλεύρη – Ράπτη ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Το εξώδικο στον πρόεδρο της Βουλής

Τέμπη: Και συνεργάτη του Μητσοτάκη μήνυσαν για «αλλοίωση» του χώρου του δυστυχήματος – Καταγγέλλουν συγκάλυψη

Τέμπη: Οι συγγενείς των θυμάτων μηνύουν Πλεύρη, Αγοραστό, Παπαγεωργίου, Παπαδόπουλο και κρατικούς αξιωματούχους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter