Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: «Αδειάζει» τον Μητσοτάκη – Οι αξιολογήσεις της Κομισιόν στερούνται διαφάνειας και τεκμηρίωσης

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: «Αδειάζει» τον Μητσοτάκη – Οι αξιολογήσεις της Κομισιόν στερούνται διαφάνειας και τεκμηρίωσης

Μετά την καταδίκη της από το ευρωκοινοβούλιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πολλές φορές έχουν επιχειρήσει να χρεώσουν «πολιτικά παιχνίδια» στο ευρωκοινοβούλιο παρουσιάζοντας ως πιο «αντικειμενική» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι «το κράτος δικαίου αξιολογείται στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα κράτη της Ευρώπης από την έκθεση για το κράτος δικαίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και ότιπως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια «και σε επίπεδο κράτους δικαίου και σε επίπεδο ελευθερίας του τύπου αξιολογήθηκαν θετικά από την τελευταία ετήσια έκθεση».

Δείτε επίσης – Ευρωκοινοβούλιο: Και πάλι στη «μαύρη λίστα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το «Κράτος Δικαίου»

Χρέωσε δε στους ευρωβουλευτές άλλων χωρών που «ανήκουν σε κάποιους συγκεκριμένους σχηματισμούς» ότι «ακολουθούν μία συγκεκριμένη πολιτική και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής συκοφαντούν την Ελλάδα», ότι «εμείς μπορούμε να αποδεικνύουμε με τις πολιτικές μας γιατί όλα αυτά δεν ισχύουν».

Ωστόσο σε πρόσφατη έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA) ανέφερε ότι οι τρέχουσες αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στερούνται διαφάνειας και τεκμηρίωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ECA, η μεθοδολογία της Επιτροπής που είναι διαθέσιμη στο κοινό «προσφέρει περιορισμένη αξία» στα ενδιαφερόμενα μέρη και υπάρχει χώρος για την Επιτροπή να εξηγήσει καλύτερα δημοσίως πώς προχωρά με τις αξιολογήσεις της για «αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας».

Πιο συγκεκριμένα, η ECA υπογραμμίζει πως η Επιτροπή έχει περιθώρια «να βελτιώσει την πορεία των αποδεικτικών στοιχείων της διαδικασίας αξιολόγησης τεκμηριώνοντας καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή αποφασίζει σε ποια στοιχεία θα στηριχθεί και ποια θέματα θα εξετάσει, και πώς αξιολογεί τη σοβαρότητα αυτών των θεμάτων», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση του ECA, οι χώρες της ΕΕ «μπορούν να σχολιάσουν» το σχέδιο έκθεσής τους για το κράτος δικαίου πριν από τη δημοσίευσή τους, «αλλά δεν βλέπουν τις συστάσεις εκ των προτέρων, επομένως δεν έχουν την ευκαιρία να τις αποδεχθούν ή να τις απορρίψουν».

Η συγγραφέας και συντονίστρια του ψηφίσματος του Κοινοβουλίου, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie In’t Veld, η οποία ήταν επίσης μία από τις προσωπικότητες που πίεζαν για την εφαρμογή της αναφοράς του κράτους δικαίου της Επιτροπής, κατηγόρησε την Επιτροπή για πολιτική μεροληψία την Τετάρτη (27 Φεβρουαρίου) κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τώρα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να αφήνει πολιτικούς προβληματισμούς να μπουν στο παιχνίδι», είπε.

Μιλώντας στο Euractiv, μάλιστα ο Ολλανδός ευρωβουλευτής σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη χώρα μας: «Η Ελλάδα είναι πραγματικά η χώρα για την οποία ανησυχώ περισσότερο αυτή τη στιγμή».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter