Ευρωκοινοβούλιο: Και πάλι στη «μαύρη λίστα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το «Κράτος Δικαίου»

Ευρωκοινοβούλιο: Και πάλι στη «μαύρη λίστα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το «Κράτος Δικαίου»

Άλλο ένα χαστούκι στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την έκθεση Libe για κατάπτωση Κράτος Δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων

Αυτή τη φορά μαζί με την Ελλάδα για μια ακόμα φορά η Ισπανία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Ουγγαρία.

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία

Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη (28/2), το Ευρωκοινοβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου -διαπιστώνοντας διάβρωση των αξιών της ΕΕ.- και συγκεκριμένα για την οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας σε πολλά κράτη μέλη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Παράλληλα επέκρινε την αδράνεια της Επιτροπής στη διαφύλαξη των αξιών της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με 374 ψήφους υπέρ, 113 ψήφους κατά και 45 αποχές την έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) με τις παρατηρήσεις της επί της έκθεσης της Κομισιόν για την τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Το ΕΚ καλεί σε δράση κατά της διάβρωσης των αξιών της ΕΕ στα κράτη μέλη

Τι λέει για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές «υπογραμμίζουν ότι απειλείται η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών, όπως στην περίπτωση του χειρισμού του σκανδάλου κατασκοπευτικού λογισμικού από την Ελλάδα, ενώ πρέπει ακόμη να γίνουν κινήσεις για την προστασία των δημοσιογράφων από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού και άλλες απειλές».

Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η προστασία δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs)

Οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τη χρήση υπερβολικής βίας και της διακριτικής μεταχείρισης από την αστυνομία, καθώς και τη δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών, αναφέροντας συγκεκριμένα τις μαζικές κρατήσεις στη Γαλλία και τους θανάτους από αστυνομικά πυρά τριών νέων Ρομά στην Ελλάδα.

Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων και η υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων επηρεάζουν τις θρησκευτικές μειονότητες, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τις γυναίκες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Προβλήματα σε ακόμα πέντε χώρες

Το Κοινοβούλιο σημειώνει τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ιδίως όσον αφορά τον διορισμό υψηλόβαθμων δικαστών, μεταξύ άλλων και στην Ουγγαρία. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις ανακοινωθείσες αλλαγές στους κρατικούς θεσμούς και το κανονιστικό πλαίσιο των μέσων ενημέρωσης στην Σλοβακία, καθώς και για τον προτεινόμενο νόμο περί αμνηστίας στην Ισπανία. Η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική ανησυχία για το Κοινοβούλιο, το οποίο καταδικάζει εκ νέου τις αναφερόμενες συστηματικές, αδιαφανείς και αθέμιτες πρακτικές εις βάρος εταιρειών σε ορισμένους τομείς στην Ουγγαρία και τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για τον εμπλουτισμό πολιτικών συμμάχων της κυβέρνησης της χώρας, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται εμπόδια για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τον τερματισμό των προγραμμάτων «χρυσών διαβατηρίων» όπως αυτό που βρίσκεται σε ισχύ στην Μάλτα και εφιστούν την προσοχή στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – ένα διασυνοριακό ζήτημα που συνδέεται άρρηκτα με τη διαφθορά.

Σόφι Ιν’τ Βελτ: Όχι σε πολιτικές πιέσεις από τις κυβερνήσεις

Η εισηγήτρια Sophie in ‘t Veld (Renew, Ολλανδία) σχολίασε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε της ψηφοφορίας: «Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου θα πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε κράτος μέλος ισότιμα και αντικειμενικά. Δεν επιτρέπεται να την επηρεάζουν πολιτικές πιέσεις από τις κυβερνήσεις, διότι οι Ευρωπαίοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πώς πάει το κράτος δικαίου στη χώρα τους – οπουδήποτε και αν ζουν.»

Διαβάστε επίσης

«Βόμβα» από Πούτιν: Θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο η αποστολή στρατού στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ

Δημοσκόπηση: 8 στους 10 θέλουν ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων – Χαμηλή η αξιολόγηση για τα κολλέγια

Euractiv: Κρίσιμο σταυροδρόμι για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα – Οι αναφορές για τις επιθέσεις στο Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter