Ευρωπαϊκό «όχι» στην ελληνική πρόταση για το ενεργειακό κόστος

Ευρωπαϊκό «όχι» στην ελληνική πρόταση για το ενεργειακό κόστος

Την ελληνική πρόταση των υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας, για την κοινή αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων που δημιουργούν οι μεταβολές τιμών του φυσικού αερίου, δεν θα συμπεριλάβει η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το Euro2day.gr, η ελληνική πρόταση συνίστατο στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντισταθμιστικού μηχανισμού με πόρους από τον ETS, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εμπορίας Εκπομπών CO2.

Η Γερμανία θεώρησε ότι ορισμένες χώρες όπως η Πολωνία και άλλες θα το εκμεταλλευθούν για να βάλουν περισσότερα ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος σε λειτουργία και δεν θα είναι ανάμεσα στις προτάσεις μέτρων που θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αντίθετα, ανάμεσα στα μέτρα που θα προταθούν, μάλλον θα είναι η πρόταση της Ισπανίας για τη δημιουργία κοινού αποθέματος. Οι λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές. Αποθήκευση, ως γνωστόν, μπορεί να γίνει και στους αγωγούς που μεταφέρουν το φυσικό αέριο, αν και το πιθανότερο είναι να αφορά τις αποθήκες των εταιρειών κάθε χώρας.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν στην εργαλειοθήκη της ΕΕ θα συμπεριληφθεί ο φόρος που θέλει να επιβάλει η Ισπανία στις μονάδες παραγωγής ΑΠΕ και στα υδροηλεκτρικά, με επίκληση των μεγάλων κερδών που βγάζουν αυτή την περίοδο. Μεγάλες ισπανικές εταιρείες όπως η Iberdrola έχουν αντιδράσει έντονα.

Πηγή: Euro2day.gr

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter