Ευρωπαίοι επιστήμονες: Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη

Ευρωπαίοι επιστήμονες: Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη

Νέο ρεκόρ στην ποσότητα ενέργειας που παρήχθη από πυρηνική σύντηξη σημειώθηκε από επιστήμονες στην Βρετανία, φέρνοντας έτσι ένα βήμα πιο κοντά την ανθρωπότητα στο να καταφέρει να κατακτήσει μια απεριόριστη και απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το Joint European Torus (JET) -που είναι στην ουσία ένα «εργοστάσιο» παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από σύντηξη ατόμων και το οποίο είναι κοινή ιδιοκτησία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα- οι επιστήμονες κατάφεραν να παράγουν για πέντε δευτερόλεπτα 69 megajoules ενέργειας από σύντηξη, χρησιμοποιώντας μόλις 0,2 ml από «καύσιμο».

Η πυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία που χρησιμοποιεί ο Ήλιος και τα αστέρια για να παράγουν ενέργεια και εδώ και δεκαετίες θεωρείται το Άγιο Δισκοπότηρο των φυσικών, των εταιρειών ενέργειας και των κυβερνήσεων. Σε περίπτωση που οι επιστήμονες καταφέρουν να «τιθασεύσουν» την διαδικασία αυτή και να την αναπτύξουν σε πραγματική κλίμακα, θα μπορούν να παράγουν τεράστιες ποσότητες ενέργειες με ελάχιστο καύσιμο και χωρίς παράγωγα που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η διαδικασία γίνεται μέσα σε ένα χώρο που ονομάζεται tokamak το οποίο είναι κυκλικό και μοιάζει με ντόνατ. Περιμετρικά του tokamak υπάρχουν τοποθετημένοι πολύ ισχυροί μαγνήτες, οι οποίοι «κρατούν» στην θέση του το καυτό πλάσμα που δημιουργείται από της συντήξεις των πυρήνων των υλικών που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα.

Στην προκειμένη περίπτωση οι επιστήμονες έβαλαν στο tokamak δευτέριο και τρίτιο, τα οποία είναι ισότοπα του υδρογόνου και είναι τα «καύσιμα» που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον αν επιτευχθεί η παραγωγή ενέργειας από σύντηξη σε κλίμακα. Η ομάδα των ερευνητών για να καταφέρει να πάρει την ενέργεια που προαναφέρθηκε αναγκάστηκε να ανεβάσει την θερμοκρασία εντός του tokamak σε 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, που είναι 10 φορές περισσότερο από ότι η θερμοκρασία στον πυρήνα του ήλιου. Η υψηλή θερμοκρασία αναγκάζει τους πυρήνες του δευτέριου και του τρίτιου να ενωθούν και να δημιουργήσουν ήλιο, μια διαδικασία που με την σειρά της παράγει νέα τεράστια ποσότητα θερμικής ενέργειας. Αυτή η θερμική ενέργεια μετατρέπεται μετά σε ηλεκτρική.

Αυτή ήταν η τελευταία δοκιμή που έγινε στο JET το οποίο λειτουργούσε επί περίπου 40 χρόνια. Τώρα όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας, Αμπρότζιο Φαζόλι σε δηλώσεις του σε ξένα μέσα ενημέρωσης, η σκυτάλη για την συνέχεια της προσπάθειας να αναπτυχθεί η τεχνολογία για την πυρηνική σύντηξη, περνάει στο μεγαλύτερο tokamak του κόσμου που κατασκευάζεται στη νότια Γαλλία, και είναι γνωστό ως ITER και στο DEMO που είναι στην ουσία το πρωτότυπο ενός πραγματικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη.

Διαβάστε επίσης: Ένταση στο Σύνταγμα: Η ΕΛΑΣ επιτέθηκε σε φοιτητές που άπλωσαν πανό (Video)

Οκτώ σύλλογοι διδασκόντων σε Πανεπιστήμια καλούν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Πανό με στίχους από τραγούδι του Καρρά έφτιαξαν φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη (Photo)

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Νέος πανεκπαιδευτικός ξεσηκωμός ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter