Ευρωπαίοι σκηνοθέτες κατά Μητσοτάκη: Απόλυτη αντίθεση με το Προεδρικό Διάταγμα – Στηρίζουμε τους Έλληνες καλλιτέχνες

Ευρωπαίοι σκηνοθέτες κατά Μητσοτάκη: Απόλυτη αντίθεση με το Προεδρικό Διάταγμα – Στηρίζουμε τους Έλληνες καλλιτέχνες

Την απόλυτη αντίθεσή της με το Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήρια Λυκείου, εξέφρασε μέσω επιστολής η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Σκηνοθετών (FERA), δηλώνοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξή της στον αγώνα των Ελλήνων δημιουργών.

Η FERA επισημαίνει ότι εκφράζει τις απόψεις της εκ μέρους περισσότερων από 20.000 ευρωπαίων σκηνοθετών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Streaming, εκπροσωπώντας τα πολιτιστικά, δημιουργικά και οικονομικά τους συμφέροντα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Οι Έλληνες σκηνοθέτες και οι Έλληνες καλλιτέχνες γενικά, έχουν καθιερωθεί μεταξύ των φωνών του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού κόσμου. Η υποτίμηση τους οδηγεί σε υποτίμηση της κοινής μας ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας», υπογραμμίζει η επιστολή των Ευρωπαίων Σκηνοθετών, που αποτελεί πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας Τζένης Αρσένη, εκπροσώπου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στη FERA και μέλους του Δ.Σ της Ομοσπονδίας.

Διαβάστε σχετικά: Ανυποχώρητος ο καλλιτεχνικός κόσμος – Συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Αναλυτικά η επιστολή της FERA

«Η FERA, η Oμοσπονδία Eυρωπαίων Σκηνοθετών, συγκεντρώνει ως μέλη 49 εθνικούς οργανισμούς από 35 χώρες. Μιλάμε εξ ονόματος περισσότερων από 20.000 ευρωπαίων σκηνοθετών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Streaming, εκπροσωπώντας τα πολιτιστικά, δημιουργικά και οικονομικά τους συμφέροντα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει τον σκηνοθέτη ως κύριο δημιουργό του οπτικοακουστικού έργου.

Ο μέσος Ευρωπαίος δημιουργός οπτικοακουστικού έργου έχει λάβει εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία αντιπροσωπεύει το βάθος της σκέψης και της κατανόησης του κόσμου και απαιτεί μια εξαιρετικά συντονισμένη καλλιτεχνική και πνευματική ευαισθησία. Το να είσαι σκηνοθέτης, είναι δύσκολο και απαιτεί μαεστρία σε συνδυασμό με ανώτερη εκπαίδευση.

Η διδασκαλία από έμπειρους επαγγελματίες, με υψηλή εκπαίδευση, οι οποίοι δουλεύουν στην «Οπτικοακουστική Βιομηχανία» είναι θεμελιώδης για τους μελλοντικούς σκηνοθέτες, και το 53% των σκηνοθετών διδάσκει ή δίνει σεμινάρια για να ενισχύσει το μέσο εισόδημα του που κυμαίνεται στα 19.000 ευρώ ως δημιουργός ώστε να φτάσει στα 25.000 συνολικά.

Ως Οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους σκηνοθέτες στο σύνολό τους, γράφουμε για να εκφράσουμε την ολοκληρωτική και απόλυτη αντίθεσή μας στο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο άδικα υποβαθμίζει τα πτυχία των Ελλήνων σκηνοθετών και χιλιάδων Ελλήνων καλλιτεχνών εν γένει, με το να τα εξισώσει με τα απολυτήρια λυκείου, παρόλο που οι Έλληνες σκηνοθέτες και καλλιτέχνες έχουν αποφοιτήσει από σχολές που ήδη είχαν κατηγοριοποιηθεί από το ελληνικό κράτος, ως ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε τους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι εδώ και πενήντα χρόνια αιτούνται τη δημιουργία πανεπιστημιακού επιπέδου Δημόσιας Σχολής Οπτικοακουστικών Τεχνών, ως βασικού φορέα ίσων ευκαιριών και ποικιλομορφίας.

Οι Έλληνες σκηνοθέτες και οι Έλληνες καλλιτέχνες γενικά, έχουν καθιερωθεί μεταξύ των φωνών του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού κόσμου. Η υποτίμηση τους οδηγεί σε υποτίμηση της κοινής μας ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter