Ευρωομόλογο με μνημόνιο – Το θανάσιμο Γερμανικό σπιράλ

Ευρωομόλογο με μνημόνιο – Το θανάσιμο Γερμανικό σπιράλ

Λευκός καπνός βγήκε από τις Βρυξέλλες για το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους €500 δισ. για τη βοήθεια των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία με τη μορφή επιδοτήσεων.

To σχέδιο στο οποίο συμφώνησε ο Γαλλογερμανικός άξονας προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. € και μάλιστα με έκδοση κοινού χρέους αφού οι εν λόγω πόροι θα αντληθούν μέσω της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

Δείτε επίσης: Μέρκελ και Μακρόν προτείνουν τη δημιουργία ταμείου στήριξης 500 δισ. ευρώ

Όπως είπε ο Γερμανίδα καγκελάριος τα χρήματα αυτά θα αποπληρωθούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπου το μερίδιο της Γερμανίας αντιστοιχεί στο 27%.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό θα ισχυριστεί κάποιος και θα έχει δίκιο αφού όπως σημειώνεται από τους εμπνευστές του σχεδίου «Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι τα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Με απλά ελληνικά ευρωομόλογο αλλά με μνημόνιο και προϋποθέσεις και στις Βρυξέλλες ήδη βάζουν στοιχήματα για το ποια και πόσα κράτη θα κάνουν χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η αλήθεια πάντως για τη Γερμανία είναι ότι με βάση υπολογισμούς της Κομισιόν διοχετεύει κρατικές ενέσεις που αντιστοιχούν στο 51% του συνόλου των 1,95 τρισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων για την Covid-19 που εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Απλά έχει εισέλθει σε ένα θανάσιμο σπιράλ που έχει δημιουργήσει η ίδια: όσο επιβάλλει μνημόνια και προαπαιτούμενα (conditionalities) σε άλλες χώρες τόσο διευρύνει το χάσμα Βορά – Νότου και τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη παρέμβασης για να σώσει την πολύτιμη για την οικονομία της κοινή αγορά και νομισματική ένωση.

Ίσως το πιο «ωραίο» από όλα είναι ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά «για να συνασπιστούν όλα τα κράτη μέλη», καθώς η πρόταση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Δανία.

Σε κάθε περίπτωση στην Κομισιόν δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για τις τεράστιες διαφορές στο ποσό της κρατικής ενίσχυσης που χορηγείται από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του lockdown. Διαφορές που φυσικά οφείλονται στον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει το κάθε κράτος με την επίτροπο ανταγωνισμού Margrethe Vestager, να μιλά για το ενδεχόμενο στρεβλώσεων στις αγορές αφού κάποιες χώρες όπως η Γερμανία έχουν «πλημμυρίσει» τις επιχειρήσεις τους με κρατικές ενέσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter