Φατίχ Τερίμ: Η ανεκπλήρωτη επιθυμία του Σωκράτη Κόκκαλη

Φατίχ Τερίμ: Η ανεκπλήρωτη επιθυμία του Σωκράτη Κόκκαλη

Το καλοκαίρι του 2010 ο πρώην μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού πίεζε τον Τούρκο προπονητή να αναλάβει την ομάδα αλλά ο γάμος δεν έγινε ποτέ

Πέρασαν 13,5 ολόκληρα χρόνια για να πειστεί να έρθει τελικά να δουλέψει στην Ελλάδα ο προπονητής-θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου Φατίχ Τερίμ. Κι αυτό γιατί ο πρώτος πρόεδρος ΠΑΕ που προσπάθησε να τον φέρει στη χώρα μας όταν ήταν στις δόξες του ήταν ο Σωκράτης Κόκκαλης, που τον πίεσε ασφυκτικά να έρθει στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010, λίγο προτού πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τη σεζόν 2009-10 ο Ολυμπιακός τερμάτισε δεύτερος στην κανονική περίοδο πίσω από τον Παναθηναϊκό, που κατέκτησε μάλιστα το νταμπλ και είχε ρίξει πολύ χρήμα στις μεταγραφές φέρνοντας στον σύλλογο τον Τζιμπρίλ Σισέ, τον Κώστα Κατσουράνη, τον Σεμπάστιαν Λέτο, τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, ξεπερνώντας κατά πολύ το μπάτζετ των «ερυθρολεύκων» ύστερα από πολλά χρόνια.

Στα πλέι οφ που ακολούθησαν (αγωνίζονταν τότε οι ομάδες από τη δεύτερη έως την πέμπτη θέση) οι «ερυθρόλευκοι» πέταξαν λευκή πετσέτα με μόλις μία νίκη, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες σε έξι αγώνες, τερματίζοντας τελευταίοι. Η ομάδα έδειχνε παρατημένη στη μοίρα της, ο Κόκκαλης φαινόταν κουρασμένος και σχεδόν τα είχε παρατήσει. Μάλιστα άλλαξε δύο φορές προπονητή εκείνη τη σεζόν. Ξεκίνησε με τον Τιμούρ Κετσπάγια, μετά έφερε τον Ζίκο, ώσπου έδιωξε κι αυτόν και ο Ολυμπιακός τελείωσε το πρωτάθλημα με υπηρεσιακό προπονητή τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, πρώην παίκτη της ομάδας. Ετσι το καλοκαίρι του 2010 ο Κόκκαλης αποφάσισε να φέρει στην ομάδα έναν μεγάλο προπονητή.

Οργή λαού

Στο ίδιο διάστημα ο Τερίμ εκτελούσε χρέη ομοσπονδιακού τεχνικού στην εθνική Τουρκίας, ενώ είχε κατακτήσει με τη Γαλατασαράι το Κύπελλο UEFA. Αυτήν τη φορά όμως τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι αναζητούσε ακόμη μια πρόκληση στην καριέρα του εκτός Τουρκίας, ενώ τελείωσε το συμβόλαιό του με την ομοσπονδία της χώρας. Κάπως έτσι μπήκε στο παιχνίδι ο Ολυμπιακός, με τον Κόκκαλη να αναζητά τη μεγάλη ευκαιρία για να κατευνάσει τον κόσμο της ομάδας που έβλεπε την ομάδα να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο στόχαστρο όλων.

Ο μεγαλομέτοχος των «ερυθρολεύκων» σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον του ήταν φαν του Τερίμ με όλα όσα είχε κάνει με τη Γαλατά αλλά και την εθνική Τουρκίας. Και μιας και το συμβόλαιό του τελείωνε, αποφάσισε να κάνει την κίνησή του μέσω ενός κοινού γνωστού. Του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Τούρκου προπονητή. Ο Γκαγκάτσης μεσολάβησε λοιπόν, έγιναν οι πρώτες διερευνητικές επαφές και ακολούθησαν αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Κόκκαλη και Τερίμ. Παρά την πίεση που ο πρώην μεγαλομέτοχος άσκησε στον Τερίμ, τελικά δεν κατάφερε να τον πείσει να έρθει στην Ελλάδα. Κι αυτό επειδή ο Τούρκος κόουτς βρισκόταν τότε στο αποκορύφωμα της καριέρας του και θεωρούσε πως θα μπορούσε να εργαστεί σε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, συνεπώς το ελληνικό πρωτάθλημα δεν υπήρχε καν ως απλή σκέψη στα ενδιαφέροντά του. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πρώτη προσπάθειά του να εργαστεί στο εξωτερικό αποδείχθηκε αποτυχημένη, αφού την επόμενη σεζόν από την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA με τη Γαλατά (1999-2000) μετακόμισε στην Ιταλία, όπου εργάστηκε στη Φιορεντίνα για μόλις έξι μήνες και στη συνέχεια στη Μίλαν για άλλους έξι προτού επιστρέψει στην πατρίδα του.

Τρελές απαιτήσεις

Πέρα από το ότι ο Τερίμ πίστευε πως μπορούσε ακόμη να κάνει καριέρα στην Ευρώπη, ζητούσε πολύ υψηλό συμβόλαιο, μεγάλο μπάτζετ και πανάκριβες μεταγραφές, καθώς έτσι είχε μάθει από τη θητεία του στη Γαλατά αλλά και στη συνέχεια στην Ιταλία. Πολλοί πάντως θεώρησαν ότι ο Τούρκος ανέβασε κατά πολύ το συνολικό μπάτζετ περισσότερο γιατί δεν ήθελε να δείξει ότι δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα και λιγότερο επειδή πραγματικά πίστευε πως μπορούσε να βρει αυτά τα χρήματα κάπου εκτός Τουρκίας. Οι επαφές όπως ήταν φυσικό δεν ευδοκίμησαν και ο Φατίχ Τερίμ έμεινε εκτός πάγκων δύο σεζόν, έως ότου ανέλαβε ξανά την τεχνική ηγεσία της αγαπημένης του Γαλατασαράι το 2011.

Από την πλευρά του ο Κόκκαλης κατέληξε μετά το ναυάγιο στη λύση του Γερμανού Εβαλντ Λίνεν με θητεία στον Πανιώνιο και στην ΑΕΚ. Ομως λίγες μόνο ημέρες μετά πούλησε τις μετοχές του στην ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Βαγγ. Μαρινάκη, που έγινε έτσι ο νέος ιδιοκτήτης του συλλόγου και μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι απέλυσε τον Λίνεν και επανέφερε στην ομάδα τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Δείτε επίσης: Φατίχ Τερίμ: Ο «αυτοκράτορας» του βαθέος κράτους

Φατίχ Τερίμ: «Με πήρε τηλέφωνο ο Ερντογάν για να με συγχαρεί»

 Στην Αθήνα ο Φατίχ Τερίμ: «Όπου πηγαίνω θέλω να είμαι νικητής»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter