Φεστιβάλ Βερολίνου 2023: Ακτιβιστές και πόλεμος δίνουν το σύνθημα

Φεστιβάλ Βερολίνου 2023: Ακτιβιστές και πόλεμος δίνουν το σύνθημα

Συνολικά 18 είναι οι ταινίες που διεκδικούν το Ιερό Δισκοπότηρο του 73ου φεστιβάλ Βερολίνου, τη Χρυσή Άρκτο, η οποία θα απονεμηθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Μετά από την επεισοδιακή αποχώρηση του προηγούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή Ντίτερ Κόσλικ το 2019 και την αντικατάσταση του από το δίδυμο Μαριέτε Ρίσενμπεκ και Κάρλο Σαρτριάν, τα προβλήματα δεν έλειψαν από την Μπερλινάλε. Μια διετία πανδημίας -που έβαλε stop στη δια ζώσης διεξαγωγή του φεστιβάλ- αλλά κι ο πόλεμος που ακόμη μαίνεται στην κοντινή στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας Ουκρανία, έχουν επισκιάσει και το φετινό γιορτινό κινηματογραφικό κλίμα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Last Generation κατέλαβαν το κόκκινο χαλί του Berlinale Palast στην Potsdamer Platz στη διάρκεια της τελετής έναρξης της Πέμπτης, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη καταστροφή του πλανήτη. Όπως χαρακτηριστικά είπαν on camera οι δύο ακτιβιστές πριν τους διώξουν σηκωτούς οι φύλακες του φεστιβάλ «είμαστε η τελευταία γενιά αυτού του πλανήτη καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή του έχει ήδη ξεκινήσει».

Κατά τα άλλα το βράδυ τελετής έναρξης κύλησε όπως ακριβώς φανταζόμασταν. Σε ζωντανή μετάδοση ο παρουσιαστής της τελετής Σον Πεν συνδέθηκε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έδωσε το δικό του μήνυμα γύρω από τη σημασία της «συμπαράστασης της παγκόσμιας κοινότητας στο δίκιο του ουκρανικού λαού» και επισήμανε τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από το «τείχος ελεύθερων ανθρώπων και σκλάβων που κατασκευάζει ο Πούτιν». Στη συνέχεια η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, η ηθοποιός Κρίστεν Στιούαρτ χαιρέτησε την επιστροφή του φεστιβάλ στους κανονικούς του ρυθμούς και ακολούθησε η προβολή της ταινίας έναρξης του φεστιβάλ. Η γλυκόπικρη αισθηματική κομεντί της Ρεμπέκα Μίλερ «She Came to Me» με τους Πίτερ Ντίνγκλατζ, Αν Χάθαγουεϊ και Μαρίσα Τομέι (όλοι τους παραβρέθηκαν στο Βερολίνο)  είναι η ιδιοσυγκρασιακή υπαρξιακή περιπέτεια ενός διάσημου νεοϋορκέζου συνθέτη που έχει χάσει την έμπνευση του και πάσχει από κατάθλιψη.

Ανάμεσα στους διεκδικητές της φετινής Χρυσής Άρκτου συναντάμε μεγάλα ονόματα (Κρίστιαν Πέτζολντ, Μαργκαρέτε Φον Τρότα, Φιλίπ Γκαρέλ) αλλά και νεότερους δημιουργούς (Ματ Τζόνσον, Εμιλί Ατέφ). Ειδικά η ταινία της γερμανίδας Μαργκαρέτε φον Τρότα «Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert» αφηγείται την θυελλώδη σχέση της ποιήτριας Μπάχμαν με τον θεατρικό συγγραφέα Μαξ Φρις, στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Η διαρκώς ανερχόμενη Βίκι Κριπς («Κορσές») ενσαρκώνει την Μπάχμαν.

Το 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου έχει όμως και ελληνικό ενδιαφέρον. Το «Music» της Γερμανίδας Αντζελα Σάνελεκ με κεντρικό θέμα το μύθο του Οιδίποδα γυρίστηκε στην Ελλάδα κι έχει τους Αργύρη Ξάφη και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου σε βασικούς ρόλους, ενώ το «Inside» του Βασίλη Κατσούπη με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε – άλλη μια παραγωγή της ελληνικής εταιρίας «Heretic» που μας πρόσφερε το «Τρίγωνο της θλίψης»- που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Μαρτίου συμμετέχει στο «Πανόραμα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter