Φεστιβάλ βιβλίου με διεθνείς συγγραφείς

Φεστιβάλ βιβλίου με διεθνείς συγγραφείς

Οσοι βρεθήκαμε πέρυσι στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θυμόμαστε τη ζεστασιά με την οποία αγκάλιασε ο κόσμος τη διοργάνωση από την πρώτη στιγμή. Οι δεκάδες συνομιλίες στα πάνελ πυροδότησαν σειρά συζητήσεων εκτός των αιθουσών, με το κοινό να συγκεντρώνεται στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Γεωργίου Κατεχάκη μέχρι αργά τη νύχτα. Εκεί γεννήθηκαν νέες ιδέες, αλλά και νέες φιλίες. Με επίκεντρο των συζητήσεων πάντοτε το βιβλίο, τους χάρτινους ήρωες, τα αναγνώσματα, τις ιδέες και τις ιδεολογίες.

Από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων θα φιλοξενήσει και πάλι πολλούς και σημαντικούς ομιλητές, επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τη διεθνή του ταυτότητα κι ας κρατάνε οι διοργανωτές του χαμηλούς τόνους. Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 70 ομιλητές-συγγραφείς από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, την Κούβα, καθώς και εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές και διανοούμενοι. Εχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 50 θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές και θεατρικά αναλόγια γύρω από βιβλία σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης και δοκιμίου από δεκάδες εκδοτικούς οίκους.

Θέματα ταυτότητας και δεκάδες προσκεκλημένοι

Στην καρδιά του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων βρίσκεται η έννοια της ταυτότητας στα πεδία της λογοτεχνίας και της Ιστορίας όσο και στο πλαίσιο επίκαιρων κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Με κεντρικό αφιέρωμα «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο», οι επιμέρους θεματικοί άξονες αφορούν το τραύμα της ανταλλαγής πληθυσμών, την έννοια της ταυτότητας στο έργο του Καβάφη και του Καζαντζάκη, την ταυτότητα φύλου και το αναδυόμενο ζήτημα του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης.

Προσκεκλημένοι είναι η Κροάτισσα σερβικής καταγωγής μυθιστοριογράφος και μεταφράστρια Λάνα Μπάστασιτς, o Σκωτσέζος ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον, η ελληνικής καταγωγής συγγραφέας από τη Βόρεια Μακεδονία Ρούμενα Μπουζάροφσκα, η Γαλλοελβετή δημοσιογράφος της «Le Monde diplomatique» και φεμινίστρια συγγραφέας Μόνα Σολέ, ο βραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Γκαμπόα, ο Αργεντινός Ντανιέλ Μορντζίνσκι, συγγραφέας αλλά και γνωστός ως «ο φωτογράφος των συγγραφέων», ο κορυφαίος Κουβανός πεζογράφος και δοκιμιογράφος Λεονάρδο Παδούρα, ο Σέρχιο Ραμίρες από τη Νικαράγουα, η Βρετανή συγγραφέας Μπέθαν Ρόμπερτς, ο Βρετανός ιστορικός και διπλωμάτης Μάικλ Λιουέλιν Σμιθ και η Ανα Μαρία Σούα από την Αργεντινή.

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν πεζογράφοι και ποιητές, μεταξύ των οποίων οι Κώστας Αθανασίου, Κώστας Ακρίβος, Μιχάλης Αλμπάτης, Ιωσήφ Αλυγιζάκης, Νίκος Βατόπουλος, Ρέα Γαλανάκη, Νίκος Γ. Δαββέττας, Λένα Διβάνη, Γιάννης Δούκας, Μίνως Ευσταθιάδης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Αγγέλα Καστρινάκη, Κώστας Κατσουλάρης, Γιάννης Μπασκόζος, Μαρίζα Ντεκάστρο, Χρήστος Οικονόμου, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Αλέξης Πολίτης, Γιάννης Σκαλιδάκης, Ερση Σωτηροπούλου, Νίκη Τρουλλινού, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Χρήστος Χωμενίδης.

Συμπράξεις και παράλληλα αφιερώματα

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα συμμετάσχουν η κρητικής καταγωγής μουσικός, πιανίστρια και συνθέτρια ηλεκτρονικής και έντεχνης μουσικής Λένα Πλάτωνος, η οποία θα παρουσιάσει ολόκληρο το έργο «Καβάφης, 13 τραγούδια» με ερμηνευτή τον Γιάννη Παλαμίδα.

Επίσης εγκαινιάζονται δύο νέες συνεργασίες με καταξιωμένους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης: το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Chaniartoon-International Comic & Animation Festival. Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχει και ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης θεατρικός σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος. Στα Χανιά θα κάνει την πρώτη παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Στον λαβύρινθο: O Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Heiner Müller». Το βιβλίο διερευνά την πνευματική αναζήτηση των δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων γύρω από την τέχνη του θεάτρου αλλά και των κοινωνικών και πολιτικών προεκτάσεών της μέσα από τη μεταξύ τους σχέση.

«Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα» είναι ο τίτλος της έκθεσης του εικαστικού Δημήτρη Αστερίου με θέμα τη διερεύνηση της πολλαπλής και πολυσύνθετης ταυτότητας του Καβάφη. Ενα ακόμη εργαστήριο ενηλίκων με θέμα «Το βιβλίο στη σχολική τάξη» θα παρουσιάσει η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, καθηγήτρια δημιουργικής γραφής για μεγάλους και εφήβους και κριτικογράφος για την παιδική και νεανική λογοτεχνία.

Το φεστιβάλ που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης και πραγματοποιείται με τη σύμπραξη πολιτιστικών οργανισμών και φορέων (Ελληνο-Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ-Λογοτεχνία εν Αθήναις, Ινστιτούτο Θερβάντες, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων) καθώς και βιβλιοπωλείων της πόλης (Koukoubook, Librairie, Μυθολογία, Το Τρενάκι, Comixadiko) θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Ενετικό Λιμάνι και συγκεκριμένα στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), στην Πύλη Sabbionara, στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» και σε άλλα σημεία των Χανίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter