«Φιάσκο» του υπουργείου Εργασίας με τις απολύσεις Λαυρεντιάδη στα Λιπάσματα Καβάλας

«Φιάσκο» του υπουργείου Εργασίας με τις απολύσεις Λαυρεντιάδη στα Λιπάσματα Καβάλας

Σε «φιάσκο» εξελίχθηκε η σημερινή υποτιθέμενη διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, μεταξύ της ΕLFE και των 133 εργαζομένων της εταιρεία  με θέμα την ομαδική τους απόλυση. Μια εξέλιξη που εδώ και καιρό φαινόταν προδιαγεγραμμένη καθώς εδώ και μήνες το υπουργείο Εργασίας και ειδικά η γενική γραμματέας του υπουργείου Άννα Στρατινάκη, έκλεινε το «μάτι» στις πρακτικές του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και «άναβε το πράσινο φως» στις μεθοδεύσεις με παρένθετες εταιρείες σε βάρος των εργαζομένων.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα σε ειδική αίθουσα του υπουργείου Εργασίας. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που είχε προβλεφθεί η παραχώρηση ειδικής αίθουσας για κάτι τέτοιο. Κατά τη συνάντηση, η πλευρά των εργαζομένων ζήτησε να κρατηθούν πρακτικά των συζητήσεων. Παράλληλα διατύπωσε την αντίθεσή της στις απολύσεις που θέλει να κάνει η εταιρεία συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η πλευρά της ELFE δεν δέχτηκε το αίτημα. Η συζήτηση διεκόπη. Το κλίμα πάντως ήταν τεταμένο. Λάδι στη φωτιά έριξε και η στάση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη.

Διαβάστε επίσης: Νόμος είναι οι πρακτικές του Λαυρεντιάδη

Απειλούσε και Σταϊκούρα, αγαπούσε τη Στρατινάκη

Της αγαπημένης του προφυλακισμένου σήμερα Μένιου Φουρθιώτη η οποία αν και έχει ενημερωθεί εδώ και πολλούς μήνες για όσα συμβαίνουν στην ELFE δεν φαίνεται και ιδιαίτερα διατεθειμένη να στηρίξει τους 133 εργαζόμενους. Όπως επίσης και οι λοιποί κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας οι οποίοι κάνουν ότι δεν βλέπουν το τι συμβαίνει με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Το αστείο της υπόθεσης βέβαια είναι πως όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης και τα πρωτοκλασάτα στελέχη (κορυφαίοι υπουργοί σήμερα κκ Κ. Χατζηδάκης και Α. Γεωργιάδης), το αποκαλούσαν ως καραμπινάτο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη» όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Η αλήθεια είναι πάντως πως και η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει στηρίξει τους 133 εργαζόμενους όπως θα έπρεπε. Με εξαίρεση ίσως τη μαχητική βουλευτή Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου που από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί στο πλευρό τους, τη Ραλλία Χρηστίδου και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, κανείς άλλος δεν παρευρέθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας. Επίσης, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής και καμία ανακοίνωση στήριξης από τον τομέα Εργασίας του κόμματος.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης πάντως παρευρέθησαν στο υπουργείο Εργασίας η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25, Ναταλία Αγγελική Αδαμοπούλου, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μουλκιώτης Γεώργιος και ο Λεωνίδας Στολτίδης από το ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης: Ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας – «Οι κυβερνητικοί βουλευτές σιώπησαν», λένε οι εργαζόμενοι

«Πάρτι» σε βάρος του Δημοσίου στην ELFE: Με χρέη εκατομμυρίων και οι παρένθετες εταιρείες

Πάρτι» σε βάρος του Δημοσίου

Να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις παρένθετες εταιρείες που τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ΑΕΒΕ στην Καβάλα (πρώην ΒΦΛ) και είτε έχουν αποκτήσει την παραγωγική δραστηριότητα είτε τους εργαζομένους της μητρικής εταιρείας, έχουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο. Αυτό παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής στα μέσα Μαρτίου ο Υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις που είχε καταθέσει η Τάνια Ελευθεριάδου «σχετικά με τη δημιουργία χρεών από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός του εργοστασίου, καθώς και για την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter