Φιλανδία – Σουηδία: Στο τραπέζι από κοινού αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Φιλανδία – Σουηδία: Στο τραπέζι από κοινού αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τον Μάιο η Φινλανδία και η Σουηδία αναμένεται να ανακοινώσουν από κοινού αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την φινλανδική εφημερίδα Iltalehti και την σουηδική Expressen.

Παρά το γεγονός πως η συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ έχει ενταθεί με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες επέλεξαν να μην ενταχθούν σε αυτό. Ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η στάση τους άλλαξε άρδην.

Σύμφωνα με την Iltalehti, οι ηγέτιδες των δύο χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν την εβδομάδα που ξεκινά στις 16 Μαΐου και αμέσως μετά θα γνωστοποιήσουν την υποβολή αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες πριν , η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, είχε υπονοήσει το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως: «Υπάρχουν διαφορετικές προοπτικές για να υποβάλουμε αίτημα ή να μην υποβάλουμε, πρέπει να τις αναλύσουμε πολύ προσεκτικά», κάνοντας λόγο για μια «αρκετά γρήγορη διαδικασία» που θα ολοκληρωθεί «σε μερικές εβδομάδες».

Την ίδια στιγμή η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πως : «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο με στόχο την αντιπαράθεση και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter