Φιλιππίνες: Ο Μάνι Πακιάο θέλει να βγάλει «νοκ-άουτ» το Ντουτέρτε στις εκλογές

Φιλιππίνες: Ο Μάνι Πακιάο θέλει να βγάλει «νοκ-άουτ» το Ντουτέρτε στις εκλογές

Ο διάσημος φιλιππινέζος πυγμάχος ανακοίνωσε την Κυριακή την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας, που θα κριθεί τον Μάιο του 2022. Ο 42χρονος «Πακ-Μαν», που είναι ο μοναδικός που έχει επιτυχίες παγκοσμίου βεληνεκούς σε οχτώ διαφορετικές κατηγορίες βαρών, εμπλέκεται εδώ και καιρό με την πολιτική. Εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα, μπήκε στην πολιτική το 2010 σαν βουλευτής, ενώ το 2016 εξελέγη γερουσιαστής. Το 2020 έγινε πρόεδρος του κόμματος του Ροντρίγκο Ντουτέρτε, Δημοκρατικό Κόμμα Φιλιππίνων (PDP), ενώ συνέχισε να εμφανίζεται στο ρινγκ.

Απογοητευμένος από τον σημερινό πρόεδρο, ο Πακιάο κράτησε αποστάσεις από τον Ντουτέρτε την άνοιξη του 2021 όταν και τον κατηγόρησε για «έλλειψη ουσίας» σχετικά με την στάση του απέναντι στην Κίνα. Στην εξουσία από το 2016, ο Ντουτέρτε πάντα ήταν υπέρ της προσέγγισης με το Πεκίνο και της παραγκώνισης της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της Μανίλα και κατά των διεκδικήσεων της Κίνας στην Νότια Κινεζική θάλασσα. Όμως, η παρουσία 200 σκαφών της ναυτικής πολιτοφυλακής τον Μάρτιο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων έθεσε πάλι το ζήτημα των κινεζικών εξορμήσεων, πράγμα που ο φιλιππινέζος πρόεδρος προτίμησε να αγνοήσει.

Ο Πακιάο από την πλευρά του έχασε την προεδρία του PDP τον Ιούλιο και έγινε επικεφαλής μιας αντίπαλης παράταξης, με την οποία και κατεβαίνει ως υποψήφιος πρόεδρος. Σκοπεύει να βασιστεί στην καταπολέμηση της φτώχειας και της διαφθοράς. Ως παιδί του δρόμου που έγινε ένας από τους πιο γνωστούς μποξέρ του κόσμου, το μήνυμά του βρίσκει ευήκοα ώτα στη φτωχή χώρα των 110 εκατομμυρίων ψυχών.

Ο Ντουτέρτε που έχει τη δυνατότητα μόνο για μία, εξαετή, προεδρική θητεία, ορίστηκε ως υποψήφιος αντιπρόεδρος από το κόμμα του. Έχει μεγάλη ανάγκη να εκλεγεί: επιζητεί την αμνηστία από τις νομικές διαδικασίες που η αντιπολίτευση έχει υποσχεθεί να ξεκινήσει σε περίπτωση που εκλεγεί στην κυβέρνηση. Επίσης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) έχει ξεκινήσει έρευνες για τέλεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά την διάρκεια του λεγόμενου ‘πολέμου κατά των ναρκωτικών’ από το 2011 μέχρι το 2019. Μέσα σε οκτώ χρόνια, το ICC υπολογίζει ότι έχουν σκοτωθεί από 12 μέχρι 30 χιλιάδες άνθρωποι. Ο Ντουτέρτε έχει ήδη δηλώσει ότι δε θα συνεργαστεί και ότι «θα πεθάνει πριν γίνει η έρευνα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter