Financial Times: Επιστροφή στην ευρωλιτότητα με γερμανική υπογραφή 

Financial Times: Επιστροφή στην ευρωλιτότητα με γερμανική υπογραφή 

«Φωτιά» στην ευρωπαϊκή οικονομία βάζουν οι σχεδιασμοί της Γερμανίας για αυστηρότερους κανόνες μείωσης του χρέους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υψηλό χρέος αλλά και αυστηρότερο πλαίσιο στη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν με έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί προαναγγέλλει επιστροφή στις πολιτικές λιτότητας των πρώτων μνημονιακών ετών.

Συγκεκριμένα, σε έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί να μειώνονται οι αναλογίες χρέους-ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών – με την Ελλάδα να κατέχει «περίοπτη θέση» μεταξύ αυτών- κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο. Οι χώρες που έχουν πιο μικρά χρέη, θα μπορούν να μειώνουν την αναλογία αυτή κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

Επιπλέον, η Γερμανία επιδιώκει να θέσει όρια στην ίδια την Επιτροπή να συνάπτει ειδικές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη μέλη κατά τον καθορισμό της πορείας και του ρυθμού επαναφοράς της δημόσιας χρηματοδότησής τους. Όπως σχολιάζουν οι FT, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δεν θέλει να αφήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί και να επιβλέπει τα σχέδια για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, οι κανόνες της Ε.Ε. αναφέρουν ότι οι χώρες με υψηλό χρέος που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να επιτυγχάνουν μείωση κατά το 1/20 κάθε χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει προ ημερών από το 2024 θα  αρχίσει μία περίοδος αποκλιμάκωσης του χρέους που αυξήθηκε πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για αύξηση των δημόσιων δαπανών θα είναι πλέον μικρότερα. Η Κομισιόν έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, ενώ τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024.

 

Tην Τετάρτη, με έγγραφο που έστειλε το Βερολίνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο έφερε στην επιφάνεια το Politicο,  η Γερμανία θέλει να εισαγάγει διασφαλίσεις για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές δαπάνες για να διασφαλίσει «μια ρεαλιστική, έγκαιρη και επαρκή σταδιακή μείωση των δεικτών χρέους και ελλείμματος».

Το Βερολίνο φοβάται ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Επιτροπής, που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες οδούς μείωσης του χρέους για κάθε χώρα, θα άφηνε πάρα πολλά περιθώρια στις διμερείς συναλλαγές μεταξύ Βρυξελλών και των κρατών-μελών. Η Επιτροπή προσπάθησε να απαντήσει στους φόβους του Βερολίνου με κυμαινόμενες επιλογές την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέραμε, αλλά το Βερολίνο έχει τις δικές του ιδέες.

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Επιστροφή στη λιτότητα και προσπάθεια εφησυχασμού στη σκιά της τραπεζικής κατάρρευσης στις ΗΠΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter