Φινλανδία: Κατηγορεί την Ρωσία ότι στέλνει μετανάστες στα σύνορα – Ζητά παρέμβαση της ΕΕ

Φινλανδία: Κατηγορεί την Ρωσία ότι στέλνει μετανάστες στα σύνορα – Ζητά παρέμβαση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να βοηθήσει τη Φινλανδία να σταματήσει την εισροή μεταναστών μέσω της Ρωσίας, δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο.

Πέρυσι η Φινλανδία έκλεισε τα εκτεταμένα σύνορά της με τη Ρωσία εν μέσω αυξανόμενου αριθμού αφίξεων ανθρώπων από διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων της Συρίας και της Σομαλίας, και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ως όπλο τη μετανάστευση εναντίον της σκανδιναβικής χώρας και της ΕΕ, μια κατηγορία την οποία το Κρεμλίνο αρνείται.

«Ετοιμάζουμε τη δική μας νομοθεσία, αλλά χρειαζόμαστε επίσης μέτρα της ΕΕ», δήλωσε ο Όρπο, χωρίς να επεκταθεί, αφού επισκέφθηκε τα σύνορα της χώρας του με τη Ρωσία μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η φον ντερ Λάιεν είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, συμφωνώντας με τη θέση της Φινλανδίας.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ένα κράτος εργαλειοποιεί φτωχούς ανθρώπους για να ασκήσει πίεση σε ένα άλλο κράτος, έτσι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο ζήτημα ασφαλείας», δήλωσε η ίδια.

Τα μέτρα που λαμβάνονται για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των μεταναστών από τη Ρωσία πρέπει να ισορροπούν ανάμεσα στην προστασία της ασφάλειας των συνόρων και τις διεθνείς υποχρεώσεις, τόνισε.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Πολωνίας και της Λιθουανίας που έχουν λάβει μέτρα στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία, η φινλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθεσία που θα επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να εμποδίζουν αιτούντες άσυλο να εισέρχονται στη χώρα από τη Ρωσία.

Δείτε επίσης:Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter