Φλόγα και Άνεμος: Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας

Φλόγα και Άνεμος: Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας

Την περιμέναμε καιρό τη νέα σκηνοθετική δουλειά της Ρέινας Εσκενάζυ «Φλόγα και Άνεμος» και πλέον έχουμε αρκετούς λόγους για να θέλουμε να την βλέπουμε. Η Ρένα Ρίγγα διασκεύασε για τη μικρή οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου και αυτό που ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή είναι η λεπτοδουλειά που έχει γίνει στους χαρακτήρες.

Με φόντο τον έρωτα της Κυβέλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου ξετυλίγεται αφηγηματικά όλη η περίοδος από το 1920 μέχρι το 1968. Θέατρο και πολιτική υφαίνουν μια ιστορία που μας μυεί σε ένα πάθος που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.

Η πλοκή

Το καλοκαίρι του 1920 καταφτάνει στη Χίο η Κυβέλη Αδριανού, η μεγάλη δόξα του ελληνικού θεάτρου. Γενικός Διοικητής του νησιού είναι ένας γοητευτικός νεαρός, ονόματι Γεώργιος Παπανδρέου. Εκείνη είναι παντρεμένη. Το ίδιο κι αυτός. Η εμβληματική πρωταγωνίστρια και ο πολιτικός που θα αναδειχθεί τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας ζουν για χρόνια έναν θυελλώδη παράνομο έρωτα, ώσπου ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και γίνονται ένα από τα μυθικά ζευγάρια του εικοστού αιώνα. Όμως οι παράφορες αγάπες είναι πάντα σπαρμένες με αγκάθια.

Το φθινόπωρο του 1968, η Κυβέλη είναι μια ραγισμένη ύπαρξη, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», κείτεται στο φέρετρό του και η Ελλάδα ασφυκτιεί μέσα στο σκοτάδι της δικτατορίας. Την ίδια ώρα, η μοίρα τους συνδέεται με μια ομάδα ανθρώπων που αναζητούν τη δική τους λύτρωση, πρόσωπα ανώνυμα αλλά και πρόσωπα της Ιστορίας…

Οι πρώτες εντυπώσεις

Μαζί με τα σκηνικά και τα κουστούμια -που πραγματικά είναι πολύ προσεγμένα- δια χειρός Λαμπρινής Καρδαρά και Μιχάλη Σδούγκου δεν γίνεται να μην σταθούμε στην εξαιρετική ερμηνεία της Μαρίας Παπαφωτίου στο ρόλο της νεαρής Κυβέλης Ανδριανού.

Στα δύο πρώτα επεισόδια μαζί με τον Θανάση Τσαλταμπάση στο ρόλο του Μήτσου Μυράτ κλέβει τις εντυπώσεις. Μεστό παίξιμο, πείσμα και μια δύναμη που σκιαγραφεί εύστοχα την εκρηκτική προσωπικότητα της Κυβέλης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μαρία Παπαφωτίου καταφέρνει να «επιβληθεί» σε έναν ρόλο. Χωρίς φλυαρίες και χωρίς να πέφτει στην παγίδα της μανιέρας που κρύβουν οι βιογραφικοί ρόλοι σε κρατάει από την πρώτη στιγμή. Προφανώς, η θεατρική καταγωγή της νεαρής Παπαφωτίου την βοηθά να στήσει την δομή του χαρακτήρα της Κυβέλης που επιχειρεί να γίνει το πρώτο όνομα στην Αθήνα των αρχών της δεκαετίας του 1900. Το σημαντικότερο στρώνει μια χρονικά ερμηνευτική γέφυρα παραδίδοντας τη σκυτάλη στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που με την εμπειρία της απογειώνει τον ρόλο.

Ιδιαίτερη μνεία στη μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο τραγούδι των τίτλων.

Η σειρά «Φλόγα και άνεμος» θα ολοκληρωθεί σε 12 επεισόδια τα οποία θα προβάλλονται κάθε Σάββατο στις 22:00 από την ΕΡΤ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter