Φωλιά κατασκόπων το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με καταγγελίες για ρωσικό δίκτυο

Φωλιά κατασκόπων το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με καταγγελίες για ρωσικό δίκτυο
AP Photo/Virginia Mayo

Βαριά ρίχνει την σκιά της στο Ευρωκοινοβούλιο, ενόψει και των ευρωεκλογών του καλοκαιριού, η Ρωσία μέσω των κατηγοριών από Λετονούς ευρωβουλευτές πως εντός του ευρωπαϊκού θεσμού δρα δίκτυο κατασκόπων για λογαριασμό της Μόσχας. Οι κατηγορίες αυτές, τις οποίες έφερε στο φως η ιστοσελίδα Politico, ήρθαν μετά από την επίσημη έναρξη εσωτερικής έρευνας από το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο για τις σχέσεις που φέρεται να έχει η Λετονή ευρωβουλευτής Τατιάνα Ζντάνοκα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις της Ζντάνοκα με το ρωσικό κρατικό μηχανισμό, αποκάλυψε κοινή δημοσιογραφική έρευνα του ρωσικού ανεξάρτητου ερευνητικού μέσου the Insider, του εσθονικού Delfi, του λετονικού κέντρου ερευνητικής δημοσιογραφίας Re:Baltica και της σουηδικής εφημερίδα Expressen. Σύμφωνα μάλιστα με το the Insider υπάρχουν και διαρρεύσαντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ της Ζντάνοκα και των Ρώσων χειριστών της.

Παρά τα παραπάνω η ίδια η Ζντάνοκα – η οποία είναι μόνο μια από τους 13 ευρωβουλευτές που είχε καταψηφίσει την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με αποτέλεσμα την διαγραφή της από τους Πράσινους- διέψευσε τις πληροφορίες με βίντεο της υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τις ρωσικές υπηρεσίες.

Μετά όμως από την επίσημη διάψευση της και ενώ η έρευνα εναντίον της τρέχει, στον χορό των αποκαλύψεων και των κατηγοριών μπήκαν τρεις συνάδελφοι της από την Λετονία, οι ευρωβουλευτές Σάντρα Καλινέτε, Ρόμπερτς Ζίλε και Άιβαρς Λγιαμπς, (που ανήκουν σε διαφορετικές ευρωομάδες) και με επιστολή τους κατήγγειλαν ότι υπάρχουν και άλλοι Ρώσοι πράκτορες που δραστηριοποιούνται εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην επιστολή τους οι υπογράφοντες αναφέρουν πως: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ζντάνοκα δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Έχουν σημειωθεί δημόσιες παρεμβάσεις, υπάρχουν αρχεία ψηφοφοριών, οργανωμένα events, αλλά και συγκαλυμμένες δραστηριότητες».

Σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις αυτές και η έρευνα, έρχονται καθώς είναι ακόμα νωπές οι υποθέσεις για κατασκοπεία από πλευράς Κίνας εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Με δύο πυραύλους Patriot καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter