Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι δεν λέει για τον κεφαλικό φόρο ο Κωστής Χατζηδάκης

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι δεν λέει για τον κεφαλικό φόρο ο Κωστής Χατζηδάκης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Με περισσή σπουδή η κυβέρνηση μέσω δηλώσεων κυρίως του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη προσπαθεί να πείσει ότι η φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις είναι τόσο γενικευμένη που πρέπει να υπάρξει συλλογική τιμωρία με την επιβολή κεφαλικού φόρου.

Ομως, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν αντικρούουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία για το φορολογικό νομοσχέδιο, με πηγές που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Τεκμηρίωση για στοιχεία Χατζηδάκη

Χατζηδάκης: Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Αντίκρουση: Ενώ ο κ. Χατζηδάκης αποκαλεί φοροφυγάδες το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, δεν λέει το ίδιο για το 65% των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις του εμπορικού δικαίου) που δηλώνουν ζημιές και μηδενικά κέρδη. Για αυτές θεωρεί τις ζημιές ως σύνηθες αποτέλεσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Πίνακας με στοιχεία ΑΑΔΕ:

Χατζηδάκης: 430 χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν μέση φορολογική επιβάρυνση (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ) 867 ευρώ. Ο μέσος συνταξιούχος πληρώνει 938 ευρώ και ο μέσος εργαζόμενος 1.161 ευρώ.
Αντίκρουση: Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει συχνά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δίνουν το 0,8% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Τα χαμηλά ποσοστά αποτυπώνουν την υψηλή συνεισφορά των έμμεσων φόρων στο σύνολο των φόρων που εισπράττονται ανά έτος.
Του θυμίζουμε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν το 15% των συνολικών εισπράξεων από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων όταν ο πανευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 5,8% (στοιχεία 2020 – έκθεση 2022 Κομισιόν «Taxation trends in the European Union – σελ. 334).

Η έκθεση της Κομισιόν


Σχόλιο: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αναφέρει ότι πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση κενού ΦΠΑ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η μείωση του κενού ΦΠΑ που σημείωσε η χώρα το 2021 σε σχέση με το 2020 είναι της τάξης του 3,2% όταν ο πανευρωπαϊκός μ.ο. ήταν στο -4,3% και η κορυφαίες επιδόσεις μείωσης κενού ΦΠΑ στην Ε.Ε. ήταν το -10,7% της Ιταλίας και το -9,2% της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Φάμελλος για φορομπηχτικό νομοσχέδιο: «Συντρίβουν τα μικρά εισοδήματα για να κάνουν απευθείας αναθέσεις» (Video)

Κουτσούμπας για φορομπηχτικό νομοσχέδιο: «Κυνηγάτε και πάλι τη μαρίδα και όχι τον πλούτο»

Βουλή: Η Επιστημονική Υπηρεσία τινάζει το φορολογικό νομοσχέδιο στον «αέρα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter