«Φωτιά» στην ενεργειακή κρίση: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+

«Φωτιά» στην ενεργειακή κρίση: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+

«Φωτιά» στην ήδη σοβούσα ενεργειακή κρίση βάζουν τα μέλη του ΟΠΕΚ, τα οποία αποφάσισαν σημαντικές περικοπές στους στόχους της παραγωγής πετρελαίου, περιορίζοντας έτσι την προσφορά σε μια ήδη σφιχτή αγορά προσδοκόντας σε αύξηση των εσόδων τους, παρά την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών για μεγαλύτερη παραγωγή.

Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ+ ο οποίος περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, έλαβε την απόφαση (ομόφωνα) για μείωση της παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το Νοέμβριο του 2022 «λαμβάνοντας υπόψιν τις αβεβαιότητες στη παγκόσμια οικονομία και τις προβλέψεις για την αγορά πετρελαίου».

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά από ό,τι υποδηλώνει αυτό καθ’ αυτό το ποσό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, μία μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στον στόχο παραγωγής του ομίλου, σε κοινή αναλογία, θα απαιτούσε από μόλις οκτώ χώρες να περιορίσουν την πραγματική παραγωγή και να επιτύχουν πραγματική μείωση κατά περίπου 880.000 βαρέλια την ημέρα.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο, η απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ κινδυνεύει να προσθέσει άλλο ένα σοκ σε μια παγκόσμια οικονομία που ήδη μάχεται με τον πληθωρισμό, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η κίνηση αυτή προκαλεί αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Λευκό Οίκο να διαμηνύει ότι σύντομα ο κόσμος θα πρέπει να απεξαρτηθεί ενεργειακή από τον ΟΠΕΚ.

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε τοποθέτηση ιρανού αξιωματούχου που τόνισε πως από εδώ και πέρα δεν θα γίνονται μηνιαίες συναντήσεις του Οργανισμού με την επόμενη συνάντηση να καθορίζεται για τον Δεκέμβρη του 2022.

Πηγή: Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Φόβοι για νέο «άλμα» στην τιμή πετρελαίου λόγω μείωσης παραγωγής – Τι εξετάζει ο ΟΠΕΚ+

ΟΠΕΚ: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως

Διεθνής Τύπος: Αμετακίνητος ο ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής, στα ύψη το πετρέλαιο – Κερδισμένη η κεντροαριστερά στην Ιταλία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter