Διεθνής Τύπος: Αμετακίνητος ο ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής, στα ύψη το πετρέλαιο – Κερδισμένη η κεντροαριστερά στην Ιταλία

Διεθνής Τύπος: Αμετακίνητος ο ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής, στα ύψη το πετρέλαιο – Κερδισμένη η κεντροαριστερά στην Ιταλία

Στις ΗΠΑ, το πετρέλαιο χτυπά τιμές ρεκόρ μετά την εμμονή των χωρών του ΟΠΕΚ να μην αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Το πετρέλαιο εκτοξεύεται καθώς ο ΟΠΕΚ εμμένει στην απόφαση για την παραγωγή». Οι τιμές φτάνουν στο υψηλό επταετίας καθώς το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και μια ομάδα υπό την ηγεσία της Ρωσίας αντιτίθενται στην προτροπή για αύξηση της παραγωγής. Οι Financial Times γράφουν για το ίδιο θέμα: «Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο χτυπά ρεκόρ επταετίας μετά την αγνόηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αυξήσουν την παραγωγή». Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εμμένουν στις θέσεις τους. Η ένταση ανεβαίνει εν μέσω ενεργειακής κρίσης ενώ ο πληθωρισμός καραδοκεί. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Οι αμερικανικοί φορολογικοί παράδεισοι κρύβουν ξένα περιουσιακά στοιχεία». Φορολογικοί παράδεισοι στο έδαφος των ΗΠΑ, όπως η Νότια Ντακότα και το Ντέλαγουερ, υπόσχονται ιδιωτικότητα για τα περιουσιακά στοιχεία σε ανθρώπους που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τέλος, οι New York Times: «Η ατζέντα του Μπάιντεν αντιμετωπίζει τη λαίλαπα των λομπιστών». Οι ομάδες πίεσης των μεγάλων επιχειρήσεων επικεντρώνονται σε κεντρώους Δημοκρατικούς για να αλλάξουν ή να «σκοτώσουν» τα σχέδια για την κοινωνική ανάκαμψη.

Στην Ιταλία, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέδειξε νικήτρια την κεντροαριστερά. Η Corriere de la Sera γράφει σχετικά: «Οι πόλεις προτιμούν την κεντροαριστερά». Σε Μιλάνο, Νάπολη και Μπολόνια οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς κέρδισαν στον πρώτο γύρο. Στην Καλαβρία κέρδισε η κεντροδεξιά. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Πτώση των λαϊκιστών, ανάκαμψη του Δημοκρατικού κόμματος». Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος Ενρίκο Λέτα λέει ότι τώρα ο πρωθυπουργός είναι πιο δυνατός, καθώς εξέλιπαν οι δεξιοί δήμαρχοι που του πήγαιναν κόντρα. Ο Σαλβίνι κάνει την αυτοκριτική του για τους υποψήφιους που διάλεξε. Στην κάλπη προσήλθε ένας στους δύο ψηφοφόρους. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Η κατάρρευση των σοβινιστών». Η δεξιά δεν κέρδισε παρά μόνο στο δήμο της Ρώμης και την περιφέρεια της Καλαβρίας. Οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς θριάμβευσαν στις μεγάλες πόλεις: ο Τζουζέπε Σάλα στο Μιλάνο (57,3%), ο Ματέο Λέπορε στη Μπολόνια (62%) και ο Γκαετάνο Μανφρέντι στη Νάπολη (64,1%). Τέλος, η Il Messaggero: «Μικέτι-Γκαλτιέρι, μάχη στη Ρώμη». Ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος «Αδερφοί της Ιταλίας» και την υποστήριξη της Λέγκας, Ενρίκο Μικέτι έλαβε στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών για τη Ρώμη 30,7%, με τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος Ρομπέρτο Γκαλτιέρι να είναι δεύτερος με 26,8%. Η απερχόμενη δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι έλαβε 19,7% των ψήφων και μένει τρίτη.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Pandora papers: οι φορολογικοί παράδεισοι αποκαλύφθηκαν». Η εφημερίδα όπως και άλλα 150 Μέσα ανά τον κόσμο απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία 14 εταιρειών που ειδικεύονται στη δημιουργία εταιρειών με έδρα φορολογικούς παραδείσους. Η αδιαφάνεια αυτών των εταιρειών δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους τους να αποφύγουν τη φορολογία. Η Humanité κυκλοφορεί με ένα ευφάνταστο πρωτοσέλιδο για τα Pandora papers, με τίτλο: «Η μεγάλη αποφυγή». Στο πρωτοσέλιδο κυριαρχεί το σκίτσο ενός υπερωκεάνιου πλοίου με προορισμό κάποιον φορολογικό παράδεισο όπου θα αποθέσει 11 τρις δολάρια, ενώ ένας μισθωτός με τον κατώτατο μισθό, επιβαίνει σε ένα χάρτινο καραβάκι και κοιτά αποσβολωμένος…

Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ο Μακρόν και η δεξιά αντιμέτωποι με την επέλαση του Ζεμούρ». Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας, ο σχεδόν υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ συγκεντρώνει το 12% με 15% της πρόθεση ψήφου, αναγκάζοντας τους αντιπάλους του να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους. Τέλος, η Libération γράφει για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στην Εκκλησία: «Μαζικά εγκλήματα». Το εύρος των επιθέσεων και τη σιωπή των αρχών αποκαλύπτει έρευνα για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις από ιερείς στη Γαλλία. Η εφημερίδα συναντά τα θύματα.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση τιμωρεί τους επικεφαλής του ΝHS και ρίχνει το φταίξιμο στις επιχειρήσεις για δικές της ανεπάρκειες. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Οι επιχειρήσεις ‘είναι μεθυσμένες με τη φτηνή εργασία’». Συντηρητικοί υπουργοί της κυβέρνησης επικρίνουν τη βιομηχανία για απερισκεψία σχετικά με τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια μετά το Brexit. Οι Times έχουν κύριο τίτλο: «Οι επικεφαλής του NHS αντιμέτωποι με την απόλυση για αποτυχία μείωσης των αναμονών». Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απολύσει τους διευθυντές νοσοκομείων που δεν καταφέρνουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που περιμένουν για θεραπεία. Οι ουρές αναμονών έχουν γιγαντωθεί τον καιρό της πανδημίας αφού τα νοσοκομεία έπρεπε να φροντίσουν τους ασθενείς με κορονοϊό. Ο Guardian γράφει: «Pandora papers: οι Τόρηδες υπό πίεση να επιστρέψουν δωρεές». Μεγάλοι χρηματοδότες του Συντηρητικού κόμματος συμμετείχαν σε σκιώδη οικονομικά σχήματα και συμφωνίες που αργότερα αποκαλύφθηκαν ότι ήταν διεφθαρμένες. Τέλος, ο Independent: «Η Πατέλ αποκαλύπτει σχέδια για την παύση διαδηλώσεων». Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ θα δώσει σήμερα το περίγραμμα των μέτρων που θα παρθούν εναντίον των περιβαλλοντικών ακτιβιστών που κλείνουν μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών ισχυρότερο από πριν την πανδημία». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανεβάζει τις προβλέψεις του παρά τις πολλές διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Περισσότερη αυστηρότητα απέναντι στους φορολογικούς παραδείσους». Μετά την αποκάλυψη των Pandora papers, ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις και ανταλλαγή οικονομικών δεδομένων ανάμεσα σε χώρες. Παράλληλα, η αστυνομία στην Τσεχία ελέγχει τον πρωθυπουργό της χώρας Αντρέι Μπάμπις για την αγορά έπαυλης στην Κυανή Ακτή, στο γαλλικό νότο. Και τέλος, η Die Welt: «Το πρόβλημα: Λάσετ, Λάσετ, Λάσετ». Μετά την καταστροφή στις εκλογές, το CDU απειλείται και με άλλες ήττες σε αρκετά κρατίδια.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Μία στις τρεις ισπανικές πολυεθνικές πληρώνουν λιγότερο από 10%». Οι 122 μεγάλες εταιρείες πλήρωσαν κατά μέσο όρο 18,3% των παγκόσμιων κερδών τους για φόρο επιχειρήσεων. Είκοσι από αυτές δε φτάνουν ούτε το 2%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Και η El Mundo: «Το Ανώτατο Δικαστήριο πιστεύει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης φρενάρει την παράδοση του Πουτζντεμόν». Το δικαστήριο βρίσκει δύσκολο για οποιοδήποτε ευρωπαϊκό νομικό σώμα να διευκολύνει την παράδοση του καταλανού πολιτικού αν η Ισπανία δίνει το μήνυμα ότι η νομική της επάρκεια είναι λειψή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter