Ανησυχίες στην Κρήτη και άλλες περιοχές για «αποθήκες» πυρηνικών αποβλήτων της Βουλγαρίας

Ανησυχίες στην Κρήτη και άλλες περιοχές για «αποθήκες» πυρηνικών αποβλήτων της Βουλγαρίας
Φωτογραφία αρχείου από διαδήλωση στη Σόφια κατά της πυρηνικής ενέργειας. (AP Photo/Valentina Petrova)

Ερωτήματα θέτουν συγκεκριμένα δημοσιεύματα που αφορούν την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων της Βουλγαρίας

Αφορμή είναι η δημόσια διαβούλευση -αλλά σιωπηρή ωστόσο- της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας προς τις 13 ελληνικές περιφέρειες.

Συγκεκριμένη αναφορά με ιδιαίτερη ανησυχία κάνει –μεταξύ άλλων- η ιστοσελίδα της Κρήτης neakriti.gr στην οποία και γίνεται αναφορά σε ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος με ημερομηνία 5 Μαρτίου του τρέχοντος έτους στο οποίο αναφέρει:

Η ανακοίνωση αυτή στις 5 Μαρτίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει: «Στο πλαίσιο του άρθρου 8 της ΚΥΑ υπ’ αρ. 107017/2006 (Β’ 1225) για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ, όπως τροποποιημένη ισχύει, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε διαβούλευση με το κοινό και τις δημόσιες Αρχές τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, δεύτερο θέμα για λήψη απόφασης είναι το “Σχέδιο επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. ΔΙΠΑ 24705/1637/5-3-2024 έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – ΔΙΠΑ”.

Το θέμα βέβαια δεν αφορά μόνον την Κρήτη αφού όπως καταγγέλλεται πρόκειται για εν κρυπτώ διαβούλευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας», όπως αναφέρεται από το avgi.gr

Αντικείμενό της ένα εξαιρετικά δύσκολο και τεχνικό θέμα το οποίο αφορά στη διαχείριση πυρηνικών και ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας, θέμα για το οποίο σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να τοποθετηθούν επισήμως και με σοβαρότητα όμορες χώρες που μπορεί να κινδυνεύσουν από τον τρόπο διαχείρισης που θα επιλεγεί για τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητα.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Ουκρανία: Με αφορμή τα 38 χρόνια από το Τσερνόμπιλ ανταλλάσσουν κατηγορίες για τα πυρηνικά

Πρόκειται για τη μελέτη με τις πληροφορίες που αναφέρονται στην περιγραφή του σχεδίου και κάθε πληροφορία σχετικά με τις ενδεχόμενες διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό ή εξάλειψη των εν λόγω επιπτώσεων.

Όπως επισημαίνεται δεν έχει αναρτηθεί η μελέτη αλλά δίνεται σε διαβούλευση link στα αγγλικά και η διαβούλευση δεν είναι δημόσια και ερωτούνται οι 13 περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με το ίδιο το δημοσίευμα η πρώτη που αντέδρασε ήταν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που αρνήθηκε να τοποθετηθεί αν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το Περιβάλλον ο τρόπος που η Βουλγαρία επέλεξε να διαχειριστεί τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητα.

Επισημαίνεται μάλιστα στην απάντησή τους πως το κείμενο είναι ιδιαιτέρως τεχνικό και μάλιστα στα Αγγλικά ενώ απαιτούνται δεξιότητες που μόνον ο Δημόκριτος γνωρίζει.

Αντίθετα, όπως αναφέρεται θετική ήταν η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου μετά από θετική γνωμοδότηση του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας θέτοντας ωστόσο όρους όπως «την πρόληψη επιβλαβών επιπτώσεων στο προσωπικό, τον πληθυσμό, το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές, τη χρήση εξελιγμένων καυσίμων για μείωση των ποσοτήτων ραδιενεργών αποβλήτων και την καταγραφή σχεδίων για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων».

Δείτε επίσης:

 

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του 22χρονου Ιάσονα

Ρέντης: Δικηγόρος μάνατζερ γνωστού τράπερ – «Το μεγαλύτερο τμήμα της δικογραφίας αφορά εκκρεμείς υποθέσεις»

Κεραυνοί Σάντερς κατά Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λες ότι ο εξτρεμιστής έχει σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική: Σε ποιους δρόμους θα υπάρχουν αλλαγές – Οι ώρες

Αναβίωση του «αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» βλέπουν στην Κουμουνδούρου – Η κυβερνητική φθορά φέρνει αισιοδοξία

Έγια μόλα, έγια λέσα, άι παράτα μας ρε Φλέσσα

Ελευσίνα: Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεκρό κι έναν σοβαρά τραυματία

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter