«Μάχη» με τις φλόγες στον Σχίνο, κάηκαν σπίτια – Προληπτική εκκένωση σπιτιών και στο Αλεποχώρι (Photos – Video)

«Μάχη» με τις φλόγες στον Σχίνο, κάηκαν σπίτια – Προληπτική εκκένωση σπιτιών και στο Αλεποχώρι (Photos – Video)

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης λίγο πριν τις 10 σε δασική έκταση στον ορεινό όγκο στον Σχίνο Κορινθίας με το μέτωπο να κινείται προς Αλεποχώρι. Μάλιστα, δόθηκε εισήγηση προληπτικά προς τους κατοίκους στο νότιο και δυτικό Αλεποχώρι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω του καπνού.

 

Γιατί δε εστάλησαν μηνύματα από το 112

Μιλώντας στο Open ο Βασίλης Βαθρακογιάννης,  εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, επανέλαβε πως  δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Αλεποχώρι ενώ κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν λειτούργησε το 112 τόνισε πως ήταν κεντρική απόφαση για να μην προκληθεί πανικός και γιατί η κατάσταση ήταν απολύτως διαχειρίσιμη.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν λειτούργησε το 112 απάντησε: «Βεβαίως λειτούργησε είναι ο αριθμός της πολιτικής προστασίας» και εν συνεχεία, όταν ρωτήθηκε για το εάν οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα σχολίασε: «Δε χρειάστηκε να λάβουν μήνυμα γιατί δεν κινδύνευσε κανείς με την έννοια ότι δεν έφτασε η πυρκαγιά στις κατοικίες και μετά να χρειαστεί να γίνει κάποια ενημέρωση» και συνέχισε:«προληπτικά και πολύ πριν φτάσει η φωτιά στους οικισμούς έγινε η πραγματοποίηση της απομάκρυνσής τους. Δεν κρίθηκε απαραίτητο αντιλαμβάνεστε πως κάποιο μήνυμα που θα σταλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να σταλεί με μεγάλη προσοχή για ευνόητους λόγους».

«Δε θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ένα μήνυμα που θα αποσταλεί στις 3-4 τα ξημερώματα ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει και πανικό. Όλο αυτό εξετάζεται και όταν διασφαλιστεί με άλλο τρόπο η απομάκρυνση, δεν αποστέλλεται το μήνυμα», κατέληξε.

Το μέτωπο της φωτιάς

Οι πυροσβέστες μετά την ολονύκτια μάχη συνεχίζουν να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να ελέγξουν την μεγάλη πυρκαγιά η οποία ωστόσο, συνεχίζει να κινείται ανεξέλεγκτα. Η φωτιά κατακαίει βλάστηση στο διάβα της στα Γεράνεια Όρη, κυρίως πεύκα, και το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Στόχος της πυροσβεστικής είναι, επειδή το μέτωπο της φωτιάς είναι σημαντικό, να ανακόψουν την πορεία του, να το περιορίσουν και εν συνεχεία να κατασβήσουν τις επιμέρους εστίες.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο», τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης

Η συγκλονιστική φωτογραφία από SzisidiS photography

 

Ήδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζη, Παρασκευά. Επίσης, προληπτικά εκκενώθηκαν και δύο μοναστήρια ενώ το πρωί της Πέμπτης δόθηκε εισήγηση στους κατοίκους του νότιου και δυτικού Αλεποχωρίου να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω του καπνού.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Σχίνου Δημήτρη Λάμπρου ο οποίος μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο MEGA, υπάρχουν καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.  Μάλιστα ανέφερε πως η φωτιά έφτασε στη θάλασσα και ξανανέβηκε προς τα πάνω, λόγω των ανέμων που υπήρξαν. Όπως είπε ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που κινδυνεύουν. Για ζημιές σε κατοικίες μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής το πρωί στο ΣΚΑΙ.

Tουλάχιστον τρία σπίτια φαίνεται να έχουν καεί.

 

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 182 πυροσβέστες με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 πυροσβεστικά, το μηχανοκίνητο τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων συνδρομή εθελοντών, τοπικές υδροφόρες, 8 αεροσκάφη, 9 μικρότερα, 1 ελικόπτερο του  ελληνικού στρατού, 2 ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος και της ελληνικής αστυνομίας.

 

Στο σημείο βρίσκεται και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης,

Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter