Φωτογραφικοί διαγωνισμοί Πιτσιλή για τα νέα κτίρια της ΑΑΔΕ-Ποιοι ωφελήθηκαν και πόσο ζημιώνεται το Δημόσιο

Φωτογραφικοί διαγωνισμοί Πιτσιλή για τα νέα κτίρια της ΑΑΔΕ-Ποιοι ωφελήθηκαν και πόσο ζημιώνεται το Δημόσιο

Με φωτογραφικούς διαγωνισμούς, ήτοι ραμμένους και κομμένους στα μέτρα του εκάστοτε αρεστού του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γεώργιου Πιτσιλή, γίνεται η μετεγκατάσταση των κτιρίων που στεγάζονται οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ζημιώνοντας το δημόσιο με τεράστια ποσά τον χρόνο. Η δημοσιογραφική έρευνα που διεξάγει το Documento εδώ και μήνες για το εν λόγω θέμα είναι φυσικά εν γνώσει του κ. Πιτσιλή, ο οποίος εμφανίζεται ως ο ενορχηστρωτής στους στημένους φορολογικούς ελέγχους που σκοπό έχουν να πλήξουν τη λειτουργία της ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας, πολλώ δε μάλλον τη λειτουργία της εφημερίδας Documento, φιμώνοντας όσους δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση.

Η τακτική είναι πλέον γνωστή. Προκηρύσσεται μειοδοτική δημοπρασία για την μίσθωση ακινήτου, με κριτήρια τα οποία δύνανται να πληρούν συγκεκριμένοι ανάδοχοι. Ως εκ τούτου, επιλέγεται ο μοναδικός υποψήφιος που δηλώνει ενδιαφέρον και φυσικά πληροί το σύνολο των προδιαγραφών. Η διαδικασία επιλογής γίνεται κάτω από αδιευκρίνιστες και μάλλον θολές συνθήκες με αποτέλεσμα ακόμα και τα κτίρια που επιλέγονται να είναι τελικώς ακατάλληλα. Έτσι έγινε και τώρα.

Στις 18/10/2022 αναρτάται στο διαδίκτυο διακήρυξη για την μειοδοτική δημοπρασία μίσθωσης ακινήτου κατάλληλου για την στέγαση του Κέντρου Βεβαίωσης & Είσπραξης Αττικής (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) της ΑΑΔΕ. Στις 8/2/2023 αναρτάται στο διαδίκτυο η απόφαση του Γ. Πιτσιλή κατά την οποία εγκρίνεται η μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του ΚΕ.Β.ΕΙΣ. στο ακίνητο ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΙΣΤ. ΣΚΑΛΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.», το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφ. Αθηνών 70 και Σερρών 81, στην Αθήνα.

Το πρόβλημα είναι πως τα αλά καρτ κριτήρια και οι όροι που αναφέρονταν στην συγκεκριμένη διακήρυξη, την οποία υπογράφει ο Γεώργιος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ, εγείρουν πληθώρα ερωτηματικών για την φύση του διαγωνισμού και την ανάληψη από τον συγκεκριμένο ανάδοχο. Το Documento απέστειλε στην ΑΑΔΕ ερωτήματα σχετικά με την φύση του διαγωνισμού αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιλέχτηκε ο μοναδικός τελικά υποψήφιος, γεγονός που η ΑΑΔΕ επιβεβαιώνει στην απάντησή της προς την εφημερίδα.

Όλα τα μελανά σημεία του διαγωνισμού

Αρχικά, το ακίνητο που ζητούνταν έπρεπε να έχει μικτή επιφάνεια 4.256 τ.μ. και το ακίνητο που τελικά επιλέχθηκε έχει συνολική επιφάνεια 4.234,43 τ.μ. μόλις 22 τ.μ. λιγότερα από το αρχικώς ζητούμενο. Μιλάμε για μεγάλη τύχη. Κάτι ακόμη που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι γιατί ήταν προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται εντός του ορίου του Δήμου Αθηναίων και μόνο, παρότι πρόκειται για το Κέντρο Βεβαίωσης & Είσπραξης Αττικής και όχι κάποιας υπηρεσίας που αφορά αποκλειστικά την περιοχή της Αθήνας, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση διατείνεται πως εφαρμόζει αποκεντρωμένη πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εγκατάσταση του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι. Κάνοντας αυτήν την επιλεκτική αναφορά στην περιοχή αποκλείει πιθανούς ανάδοχους από την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Άλλη μία απόδειξη πως πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό είναι πως η τιμή ενοικίασης κατοχυρώθηκε στις 50.000 ευρώ, ποσό που είχε οριστεί στη διακήρυξη ως το ανώτατο όριο μηνιαίου μισθώματος, χωρίς να γίνει δηλαδή καμία έκπτωση.

Ένα ακόμη απαραίτητο κριτήριο για την εύρεση του πολυπόθητου ακινήτου ήταν να βρίσκεται σε ακτίνα 1000 μέτρων, όχι παραπάνω ή λιγότερο, από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς και μόνο. Στην σχετική ερώτηση του Documento η ΑΑΔΕ δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση για κανένα από τα δύο ερωτήματα, επιβεβαιώνοντας έτσι πως πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό, ενώ το μόνο που επιβεβαίωσε ήταν πως υπήρξε ένας και μόνο υποψήφιος.

Αντιπαραβάλλοντας κανείς τις διακηρύξεις για τις μειοδοτικές δημοπρασίες μίσθωσης ακινήτων για τα κεντρικά γραφεία της ΑΑΔΕ αλλά και για τα ΚΕ.Β.ΕΙΣ. με τα ακίνητα που τελικά επιλέχθηκαν, θα βρει τεράστιες ανακολουθίες, ακόμη και των κριτηρίων μεταξύ των δύο διακηρύξεων. Παραδειγματικά αναφέρουμε πως για το κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών απαιτούνταν να απέχει 800 μέτρα από Μ.Μ.Μ. ενώ για το κτίριο που θα στεγαζόταν το ΚΕ.Β.ΕΙΣ. το κριτήριο ήταν να απέχει 1000 μέτρα.

Είναι έκδηλο πως οι όροι στις διακηρύξεις επιλέγονται κατά βούληση, όπως φαίνεται του κ. Πιτσιλή αλλά και κατά περίπτωση. Ωστόσο, όλα αυτά έγιναν για να μεταστεγαστεί το ΚΕ.Β.ΕΙΣ. σε έναν χώρο που τελικά δεν κάνει και είναι ακατάλληλο για την χρήση που έχει επιλεχτεί, καθώς οι εργαζόμενοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το Documento.

Δείτε επίσης: Κύριε Πιτσιλή είσαστε Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής ή εξαρτημένης σχέσης;

Εταιρεία δολοφόρων στην Αρχή του Γ. Πιτσιλή – Την Κυριακή στο Documento – Μαζί το Docville

Μαφία ΑΑΔΕ: Ενοχη σιωπή από το Μαξίμου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter