Φόβοι για νέα πανδημία με κοκτέιλ ιών από τη Βραζιλία – Πώς μεταδίδονται

Φόβοι για νέα πανδημία με κοκτέιλ ιών από τη Βραζιλία – Πώς μεταδίδονται

Συναγερμός για νέο κοκτέιλ ιών έχει σημάνει στη Βραζιλία, με τον αριθμό των κρουσμάτων να προκαλούν μεγάλη ανησυχία, θέτοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ρίο ντε Ζανέιρο, το Σάο Πάολο και συνολικά έξι πολιτείες της Βραζιλίας.

Το κοκτέιλ ιών που δρουν ταυτόχρονα από διαφορετικά μέτωπα, περιλαμβάνει τον δάγκειο πυρετό, που έχει ήδη προκαλέσει 1,3 εκατομμύριο λοιμώξεις, τον ιό Ζίκα καθώς και τον ιό Chikungunya.

Μάλιστα, η εικόνα στα νοσοκομεία της Βραζιλίας θυμίζουν τις σκοτεινές ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού, λόγω των κρουσμάτων του δάγκειου πυρετού. «Τα δημόσια και ιδιωτικά συστήματα υγείας στην ομοσπονδιακή περιφέρεια έχουν πλέον καταρρεύσει», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Ibaneis Rocha. «Η στιγμή είναι δύσκολη και ακόμα δεν βρισκόμαστε στην κορύφωση της επιδημίας».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι αυτό είναι μάλλον μόνο η αρχή. Τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή διευρύνει την εμβέλεια του κουνουπιού Aedes aegypti, η ασθένεια θα μπορούσε να γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη, ακόμη και ενδημική, σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης και των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η κατάσταση αυτή επηρεάζει και την Αργεντινή, ενώ θα μπορούσε να επεκταθεί και στην Ευρώπη. «Χρειάζεται μόνο μία αεροπορική πτήση για να φτάσει αυτό το ιικό κοκτέιλ στην Ιταλία, που έχει ενεργοποιήσει ως εκ τούτου ελέγχους στα αεροδρόμια και προβαίνει σε απολυμάνσεις των αεροσκαφών, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης», αναφέρει.

Ανησυχία για τα κρούσματα

Όσον αφορά το κρούσματα του δάγκειου πυρετού στη Βραζιλία, έχουν καταγραφεί ήδη 1,3 εκατομμύρια μολύνσεις, 330 επιβεβαιωμένοι θάνατοι και 767 ύποπτοι θάνατοι που διερευνώνται από το υπουργείο Υγείας.

Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, η Βραζιλία κατέγραψε κατά μέσο όρο 19.544 κρούσματα την ημέρα, αριθμός κατά 390% υψηλότερος από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Την ίδια στιγμή, έχουν καταγραφεί 1.035 κρούσματα του ιού Ζίκα, τον υψηλότερο αριθμό από το 2019.

Πως μεταδίδονται οι ιοί

Και ο δάγκειος πυρετός, και ο ιός Ζίκα, και ο ιός Chikungunya μεταδίδονται από μολυσμένα κουνούπια του είδους Aedes aegypti.

Οπως δήλωσε όμως στη Repubblica ο ιολόγος Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, ιατρικός διευθυντής στο Νοσοκομείο Galeazzi του Μιλάνου, ο κίνδυνος «εισαγωγής» των λοιμώξεων είναι υψηλός.

«Αυτός ο αριθμός κρουσμάτων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας ευρύτερης κατάστασης», επεσήμανε.

«Οι χώρες αυτές, η Βραζιλία, η Αργεντινή, έχουν το κουνούπι Adedes aegypti, συγκεκριμένο έντομο – φορέα των ιών του δάγκειου πυρετού και του Ζίκα. Στην Ιταλία [όλη τη Νότια Ευρώπη, στην πραγματικότητα] το ίδιο έργο επιτελεί το κουνούπι τίγρης. Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο Βένετο, το Λάτσιο και τη Λομβαρδία (η Ιταλία μέτρησε τον τελευταίο χρόνο 82 αυτοφυή κρούσματα δάγκειου πυρετού, καθώς και 280 εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες που επέστρεφαν από μέρη όπου ενδημεί η νόσος) δείχνουν πως, δυστυχώς, το δικό μας κουνούπι τίγρης, που έχει πια γίνει ένα από τα κυρίαρχα, έχει την ικανότητα να μεταδώσει την ασθένεια».

Παρότι λοιπόν το κουνούπι Aedes aegypti δεν είναι παρόν στην Ιταλία, ούτε στη χώρα μας, οι ιοί μπορούν να μεταφερθούν από τα «τοπικά» κουνούπια: αρκεί να έχουν τσιμπήσει ένα άτομο που έχει μολυνθεί ώστε να μεταδώσουν τον δάγκειο πυρετό.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Γιατί είναι απαραίτητη η κολονοσκόπηση

Απογευματινά χειρουργεία: Ο τιμοκατάλογος της ντροπής, περηφάνεια του Άδωνη

Αποκαλυπτική έρευνα: 1 στους 5 Έλληνες χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας λόγω κόστους – Κόβουν και τα φάρμακα

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ κατά Άδωνη μετά την αυτοκτονία καρκινοπαθούς: «Εσείς μιλάτε για κέρδη, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter