Φόβος, τρόμος και ενοχή από το Μαξίμου για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ (Video)

Φόβος, τρόμος και ενοχή από το Μαξίμου για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ (Video)

Την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου από την ίδια τη νομοθεσία της συγκάλυψης του σκανδάλου την οποία ψήφισε επιβεβαίωσε με την εμφάνισή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί της Τρίτης, καθώς στα επίμονα ερωτήματα του Documento για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ και την ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ανεξάρτητη αρχή, αδυνατούσε να κρύψει τη δυσφορία και την έντονη αγωνία της κυβέρνησης για τις καταιγιστικές αποκαλύψεις που έρχονται αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Διαβάστε σχετικά: Τσίπρας από ΑΔΑΕ: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας» (Video)

Περίπου τα δύο τρίτα της εισήγησής του ανάλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας διάφορες αναφορές και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τρίτης, χωρίς ωστόσο να επιφυλάξει σε αυτήν το παραμικρό σχόλιο για την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΑΕ και την ενημέρωσή του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που μόλις είχε ολοκληρωθεί.

«Λίγα λεπτά πριν έρθετε, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ράμμο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: “ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως νίκησε το σκοτάδι”. Από τις πληροφορίες προκύπτει επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του Documento για τα οποία σεις βαφτίζατε μυθεύματα. Για ποιον λόγο λέγατε ψέματα πως δεν υπάρχουν παρακολουθήσεις; Και  έστω τώρα, μπορείτε να εξηγήσετε για ποιον λόγο παρακολουθούσατε πολιτικούς στρατιωτικούς και δημοσιογράφους;» του ζητήσαμε -την ύστατη στιγμή έστω, και ενόψει της συνάντησης του Α. Τσίπρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μία σαφή απάντηση για τις κυβερνητικές ευθύνες του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Στην απάντησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο απέφυγε να δώσει εξηγήσεις, όχι μόνο κατέφυγε σε γενικότητες και ευφυολογήματα, αλλά κατέληξε στο μεγαλύτερο μέρος της να αναφέρεται σε άσχετο θέμα, αυτό του Ειδικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες, σε μία αγωνιώδη αλλά προκλητική και αλλοπρόσαλλη προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν επικοινωνιακό συμψηφισμό.

«Πρώτα απ΄ όλα, ο κ. Τσίπρας καλό θα είναι να βρίσκει δικά του να λέει. Προφανώς το φως πάντοτε κερδίζει το σκοτάδι, αλλά είναι κλεμμένο αυτό. Να βρίσκει δικά του να λέει» ήταν η πρώτη φράση της απάντησης του Γ. Οικονόμου, ενδεικτική της ουσίας των όσων είχε ακολούθως να προσθέσει.

«Δεύτερον, δεν ξέρω εάν διαπίστωσε εχτές ότι υπάρχουν δικαστές. Δικαστές υπάρχουν στην Ελλάδα και η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Και τους δικαστές και τη Δικαιοσύνη οφείλουμε να τους σεβόμαστε και να τους στηρίζουμε όχι μόνο αν κατά την εκτίμησή μας εξυπηρετούν τα σχέδια που έχουμε στο μυαλό μας ή οδηγούν τις υποθέσεις εκεί που εμείς φανταζόμαστε ότι πρέπει να πάνε, αλλά κάνοντας το καθήκον τους έτσι όπως υπαγορεύεται από το Σύνταγμα. Και η ελληνική Δικαιοσύνη αυτό κάνει. Τιμά, και οι Έλληνες δικαστές, τον ρόλο τους, τον ρόλο ενός βασικού πυλώνα της συντεταγμένης πολιτείας. Από εκεί και πέρα έχουμε μια πάρα πολύ καθαρή τοποθέτηση από την πρώτη στιγμή της υπόθεσης αυτής. Σε ότι αφορά το σκέλος των μυθευμάτων, των συκοφαντιών, τα ρυπαρά δίκτυα, τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτούς που ενδεχομένως εκτός πλαισίου διενεργούσαν παρακολουθήσεις προσώπων και αυτό θα έρθει στην επιφάνεια, με εκείνους που προνομιακά και συστηματικά τους διοχετεύουν αυτό το υλικό» συνέχισε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, που στη συνέχεια επιδόθηκε σε πρωτοφανή πρόκληση της κοινής λογικής και της νοημοσύνης των πολιτών.

Έτσι, αφού υποστήριξε πως «από την ώρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ποτέ δεν ήταν γνώστης του οποιουδήποτε τέτοιου υλικού», έβαλε ο ίδιος βολικά για το Μαξίμου «ένα τεράστιο ερωτηματικό. Εάν γινόντουσαν αυτά τα πράγματα, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δικαιοσύνη θα διαφωτίσει κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, οφείλει να ψάξουμε ανάμεσα και στα υπόλοιπα, ποια είναι η προνομιακή σχέση εκτός πλαισίου διενεργούσαν αυτού του είδους τα πράγματα με εκείνους που εμφανίζονται να έχουν στα χέρια τους αυτού του είδους τα στοιχεία σήμερα. Αυτό είναι το ερώτημα» συνέχισε ο εκπρόσωπος, που για μία ακόμα φορά ξεφεύγει του ρόλου του, και αντί να απαντά στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, απευθύνει ο ίδιος, ακόμα και έναντι των δημοσιογράφων.

Διαβάστε σχετικά: Πλέον όλοι ξέρουν: Επιστολή Ράμμου σε Πρόεδρο Βουλής, αρχηγούς κομμάτων και υπ. Δικαιοσύνης που επιβεβαιώνει τις παρακολουθήσεις

Συμψηφισμός και λάσπη στον ανεμιστήρα

«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Η Δικαιοσύνη θα αποσαφηνίσει τα πάντα μέσα στο πλαίσιο που το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν» συμπλήρωσε, πριν αλλάξει εντελώς το θέμα της απάντησής του, σε μία ξεκάθαρη επιχείρηση αλλαγής θέματος, επιβεβαιώνοντας πως η τακτική της κυβέρνησης έναντι του σκανδάλου των παρακολουθήσεων ενόψει εκλογών θα είναι συμψηφισμός, παραπλάνηση και συκοφαντικές επιθέσεις. Έτσι, έφτασε στο σημείο κατά την απάντησή του στην ερώτησή του documentonews.gr για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ, να ζητά εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για την κατάθεση μίας μάρτυρα στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ενδεικτικά, επιβεβαιώνοντας την συμψηφιστική λογική του, ανέφερε:

«Ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές, θυμίζω, μίλησε από την πρώτη στιγμή. Μπορεί αυτά που είπε σε κάποιους να μην άρεσαν. Μπορεί κάποιους να μην κάλυψαν. Μπορεί κάποιοι άλλοι να έχουν άλλα σενάρια στο μυαλό τους. Ο Κυρ. Μητσοτάκης όμως βγήκε με παρρησία από την πρώτη στιγμή, μίλησε, τοποθετήθηκε. Θεσμικά ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για να γίνουν οι διαδικασίες όπως έπρεπε να γίνουν. Πήρε πρωτοβουλίες. Θυμίζω ότι απομακρύνθηκε κόσμος από την ΕΥΠ. Άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο. Εν πάσει περιπτώσει, ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε, μίλησε. Έχει περάσει μια βδομάδα που υπάρχει μία ένορκη κατάθεση ότι μαύρες σακούλες με λεφτά πήγαν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα τον ψάχνουμε. Σήμερα τον είδαμε να ξαναασχολείται με θέματα Δικαιοσύνης. Έχει περάσει μια βδομάδα από τότε που είδαν το φως της δημοσιότητας SMS που υπαγόρευαν την μετοχική σύνθεση τηλεοπτικών σταθμών, με έναν Α2, και σιωπή. Τα ήξερε αυτά ο κ. Τσίπρας; Γινόταν εν γνώση του; Το κάνανε και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς; Ήταν επταψήφιος ο αριθμός των χρημάτων που με σακούλες πήγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ; Οφείλει απαντήσεις» κούνησε το δάχτυλο ο Γ. Οικονόμου, προκαλώντας την αντίδρασή μας λίγα λεπτά αργότερα, που επιμείναμε στα δημοσιογραφικά ερωτήματα.

«Προηγουμένως σας ζήτησα ένα σχόλιο σχετικά με τις πληροφορίες για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ και την ενημέρωση του κ. Τσίπρα και βρεθήκαμε να σας ακούμε για την κατάθεση μίας μάρτυρα στο Ειδικό Δικαστήριο μιας άλλης περίπτωσης. Θεωρείτε ότι μία τέτοια θέση της κυβέρνησης καλύπτει φορείς όπως η PEGA που φέρεται να ζητά “τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της αρμόδιας για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής αρχής (ΑΔΑΕ) και ιδίως του προέδρου της”» ρωτήσαμε εκ νέου, μεταξύ άλλων, βάζοντας στο κάδρο και την κατάθεση της διωκόμενης πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, που τη Δευτέρα περιέγραψε γλαφυρά πως η κυβέρνηση την καταδιώκει εδώ και τέσσερα χρόνια, με συκοφαντίες και απειλές κατά του προσώπου της.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γ. Οικονόμου επέλεξε να απαντήσει με έντονα ειρωνική διάθεση, μένοντας αυτή τη φορά στο θέμα, αλλά μεμφόμενος πλέον ευθέως και για μία ακόμα φορά τη δημοσιογραφική έρευνα.

«Πρώτα από όλα εγώ δεν ξέρω τι είπε ο κ. Ράμμος ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ στον κ. Τσίπρα. Εσείς ενδεχομένως ξέρετε και αυτά, και άλλα… Δεν ξέρω τώρα μεταξύ σας πως επικοινωνείτε και πως τα ξέρετε. Εμείς δεν ξέρουμε, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι» ανέφερε, και στο ερώτημά μας «εμείς μεταξύ μας, ποιοι» ώστε να ξεκαθαρίσει τα λεγόμενά του, επέλεξε να ταυτίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ανεξάρτητη αρχή, το μέσο και τον δημοσιογράφο που απευθύνει τα δημοσιογραφικά ερωτήματα και διεξάγει δημοσιογραφική έρευνα.

«Ο κ. Τσίπρας, η ΑΔΑΕ, εσείς. Επειδή λέτε ότι σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτσι. Δεν ξέρω ποιες πληροφορίες είναι. Λέω δεν ξέρω πως το Documento, ο κ. Τσίπρας, και άλλοι γνωρίζουν πληροφορίες, εγώ δεν ξέρω. Άμα μάθουμε θα τοποθετηθούμε. Ένα το κρατούμενο» ανέφερε λοιπόν ο εκπρόσωπος του Μαξίμου, συνεχίζοντας με μία ακόμα επίκληση των δικαστικών ερευνών.

«Δεύτερον, υπάρχει σε εξέλιξη ανοιχτή διαδικασία έρευνας, το έχω πει πάρα πολλές φορές για την υπόθεση αυτή. Και η κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα και θα τοποθετηθεί. Έχουμε από την πρώτη στιγμή τοποθετηθεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια για όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης αυτής. Και τις πραγματικές και αυτές που κατασκευάζονται και για όλα τα υπόλοιπα» πρόσθεσε ο Γ. Οικονόμου, αναφέροντας σχετικά με τις εκκλήσεις της PEGA πως «δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα προστασίας του κύρους των θεσμών ή του σεβασμού οποιουδήποτε, κρούουν ανοιχτές θύρες. Αυτά είναι λυμένα από το Σύνταγμα και από τη δημοκρατική λειτουργία του ελληνικού κράτους, που είναι ένα κράτος δικαίου».

Τέλος, για την Ε. Τουλουπάκη και την πολυετή καταδίωξή της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αρκέστηκε να σημειώσει πως «σε ότι αφορά την κ. Τουλουπάκη, συνεχίζεται η δίκη, αξιολογούνται όσα διεξάγονται στη δίκη αυτή, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω», σε μία ακόμα επιβεβαίωση των δύο μέτρων και σταθμών που κρατά η κυβέρνησή του αναφορικά με τα όσα αναφέρονται σε δίκες εν εξελίξει.

Φόβος και απειλές

Ένα ακόμα σημείο των απαντήσεών του με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφορά την ίδια τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου που αναμένεται το απόγευμα με περιεχόμενο τα ευρήματα της ΑΔΑΕ, όπου ο Γ. Οικονόμου δεν κατάφερε να κρύψει τον φόβο και τον τρόμο της κυβέρνησης.

«Το Σύνταγμα έχει αυστηρά προδιαγεγραμμένες διαδικασίες και ρόλους για όλους τους πολιτειακούς παράγοντες. Και είμαι βέβαιος ότι το αίσθημα ευθύνης και κύρους και η ανάγκη προστασίας των θεσμών είναι αντιληπτοί από όλους και για όλους» απάντησε σε σχετικό ερώτημα σε σχεδόν απειλητικό ύφος, θυμίζοντας τις σχετικές απειλές του εισαγγελέα Ντογιάκου στην διαβόητη «γνωμοδότηση» για τον ρόλο της ΑΔΑΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter