Φυλάκιση τεσσάρων ετών για το ζεύγος Παπαντωνίου

Φυλάκιση τεσσάρων ετών για το ζεύγος Παπαντωνίου

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ο καθένας, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ (όπως και πρωτόδικα) για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» καταδικάστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου.

Συνολικά το ζευγάρι θα πρέπει να καταβάλει περίπου 100.000 ευρώ για να μην οδηγηθεί στην φυλακή.

Το δικαστήριο αποφάσισε και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του ζευγαριού και συγκεκριμένα την επικαρπία του σπιτιού της Κηφισιάς που ανήκει στον γιο του ζευγαριού.

Η κατηγορία για την οποία καταδικάστηκαν τελεσίδικα αφορούσε στο ότι δεν είχαν συμπεριλάβει στη δήλωση Πόθεν Έσχες τη κατάθεση των 1.311.000 ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Οι ίδιοι αρνούνται ότι είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση, αν και ο πρώην υπουργός όταν είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση επέμενε κιόλας ότι η σύζυγος του δεν είχε λογαριασμό στην HSBC της Ελβετίας.

Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους, “πίστευαν ότι δεν είχαν νομική υποχρέωση να δηλώσουν στο Πόθεν Έσχες καθώς θεωρούσαν ότι αφού έγιναν καταπίστευμα, δεν είχαμε πλέον την κυριότητα τους”.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Παπαδάκης ο οποίος υποστήριξε πως όλες οι κινήσεις του ζευγαριού από το 2000 μέχρι το 2010 που αφορούν στην επίμαχη τραπεζική κατάθεση αποδεικνύουν ότι υπήρξε μεθόδευση.

Οικογενειακός φίλος του ζευγαριού ο οποίος κατέθεσε σαν μάρτυρας υποστήριξε ότι συμβούλευσε την κυρία Κουράκου να μεταφέρει τα χρήματα σε trust προκειμένου να περάσουν στα δυο παιδιά της από τον πρώτο της γάμο.

Εισαγγελέας: Ένοχοι

Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του για ανακριβή δήλωση Πόθεν Έσχες, εισηγήθηκε και η εισαγγελέας της έδρας.

Όπως τόνισε στη αγόρευση της :

“Δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων η οποία και αγνοείται.

Ήταν σύζυγοι που συμβιώνουν, ουδείς λόγος υπήρχε να αποκρύψει η κυρία Κουράκου την ύπαρξη του trust από τον σύζυγο της . Εφόσον προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο γιατί να μην γνωρίζει την ύπαρξη αυτή του ποσού ο πρώτος κατηγορούμενος. Αυτός που μεσολάβησε για κατάθεση ήταν φίλος του δεύτερου κατηγορούμενου. Δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώσουν. Οποιοδήποτε πολίτης θα ρωτούσε εκατό φορές νομικούς για το εάν έπρεπε να το δηλώσει. Να κηρυχθούν ένοχοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι” .

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter