Φυσικό αέριο: Νέο διπλωματικό αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το πλαφόν

Φυσικό αέριο: Νέο διπλωματικό αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το πλαφόν

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι αναζητούν την πολυπόθητη συναίνεση ώστε να επικυρωθούν έκτακτα μέτρα και να τοποθετηθεί όριο ενάντια στην εκτίναξη των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας είναι μικρές, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, με την υπόθεση να μεταφέρεται εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως άλλωστε είχε προδικάσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί «πολιτική λύση».

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν, θα τίθεται σε ισχύ πλαφόν αν οι τιμές ξεπερνούν τα 220 ευρώ/μεγαβατώρα για πέντε ημέρες στα βραχυπρόθεσμα προθεσμιακά συμβόλαια στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου (TTF) και εάν είναι επίσης κατά 35 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).

Το «μπλοκ» των 15 χωρών -μεταξύ τους και η Ελλάδα- επιμένει για εύρεση κοινής λύσης μέσω πλαφόν στο φυσικό αέριο, έχοντας απέναντι το «μπλοκ της Γερμανίας», που αρνείται οποιαδήποτε τοποθέτηση πλαφόν, έχοντας συμπαραστάτες χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο. 

Αξιωματούχοι της ΕΕ καταγράφουν την συγκρατημένη αισιοδοξία τους για επίτευξη ενός deal που θα καλύπτει και τα δύο μπλοκ.  «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», σημείωσαν διπλωματούχοι της ΕΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter