G20: Η απουσία του Σι Τζινπίνγκ ανοίγει τον δρόμο στον Μπάιντεν και τον Μόντι

G20: Η απουσία του Σι Τζινπίνγκ ανοίγει τον δρόμο στον Μπάιντεν και τον Μόντι

Η αναμενόμενη απουσία του κινέζου προέδρου από τη φετινή σύνοδο των ηγετών της G20 στο Νέο Δελχί θα δώσει στον πρόεδρο Μπάιντεν -και στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι- ένα μεγαλύτερο περιθώριο για να προωθήσουν τις ατζέντες τους. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Σι χάνει μια σύνοδο κορυφής της G20 από τότε που ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2012 και έρχεται καθώς αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στο εσωτερικό. Στη θέση του θα παραστεί ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ.

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραλείψει επίσης τη σύνοδο κορυφής, για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού τα περισσότερα μέλη της G20 καταδίκασαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής του περασμένου έτους.

Ευκαιρία για τον Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο του G20 για να πιέσει για ένα πρόγραμμα δανεισμού για τις αναπτυσσόμενες χώρες, είπαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου — μια κίνηση για να αντιμετωπίσει τη μαζική πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» της Κίνας, η οποία έχει διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής για τις αναπτυσσόμενες χώρες κατά την περασμένη δεκαετία.

Επίσης, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε χθες το κείμενο μιας νέας συμφωνίας για την αλυσίδα εφοδιασμού Ινδο-Ειρηνικού με μια ομάδα 14 χωρών που δεν περιλαμβάνει την Κίνα. Η αποκάλυψη του πλήρους κειμένου της συμφωνίας την εβδομάδα των συνόδων κορυφής της G20 και της ASEAN υπογραμμίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποδείξει ότι οι ΗΠΑ μπορούν ακόμη να συγκεντρώσουν ένα μπλοκ χωρών για την επίτευξη πολυμερών στόχων.

Αναδυόμενη Ινδία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, παρουσίασε τη σύνοδο κορυφής ως απόδειξη της αυξανόμενης παγκόσμιας ηγεσίας της Ινδίας, που συμπίπτει με την επιτυχή προσγείωση της Ινδίας στο φεγγάρι πριν από μερικές εβδομάδες. Η Ινδία επίσης πρόσφατα ξεπέρασε την Κίνα και έγινε η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο.

«Για πάρα πολύ καιρό, η Ινδία θεωρούνταν μια χώρα με ένα δισεκατομμύριο πεινασμένα στομάχια», δήλωσε ο Μόντι σε συνέντευξή του την Κυριακή, σύμφωνα με τον Guardian. «Τώρα είναι ένα δισεκατομμύριο φιλόδοξα μυαλά και δύο δισεκατομμύρια επιδέξια χέρια».

Ας σημειωθεί ότι οι δεσμοί μεταξύ Πεκίνου και Δελχί έχουν γίνει πολύ τεταμένες τα τελευταία χρόνια. Μικρές αλλά θανατηφόρες συγκρούσεις κατά μήκος αμφισβητούμενων τμημάτων των κοινών συνόρων τους το 2020 και το 2022 οδήγησαν σε άνοδο της έντασης στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Η Ινδία απάντησε μπλοκάροντας δεκάδες κινεζικές εφαρμογές για κινητά, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, και οι δύο χώρες έχουν αποκλείσει η μία τους δημοσιογράφους της άλλης.

Διπλό ταμπλό

Η Ινδία είναι μέλος τόσο του Quad – μιας άτυπης ομάδας που περιλαμβάνει επίσης τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία που δημιουργήθηκε κυρίως για να αντιμετωπίσει την επιρροή του Πεκίνου στον Ινδο-Ειρηνικό – όσο και μέλος των BRICS, που μόλις επεκτάθηκε σε έξι νέες χώρες, σε μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ότι στοχεύει στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Δύσης στο παγκόσμιο εμπόριο.

Αυτή η φαινομενική αντίφαση οφείλεται εν μέρει στο ότι η Ινδία είναι εδώ και καιρό ηγέτης στο κίνημα των αδέσμευτων και δεν θέλει να διαταράξει αυτήν την πτυχή της εξωτερικής της πολιτικής σύντομα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter