Γαλλία: «Γάμος συμφέροντος» Μακρόν-Λεπέν – Tη νύφη πληρώνουν οι εργαζόμενοι

Γαλλία: «Γάμος συμφέροντος» Μακρόν-Λεπέν – Tη νύφη πληρώνουν οι εργαζόμενοι

Η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή φαίνεται ότι δεν κοστίζει ιδιαίτερα στο γάλλο πρόεδρο αφού στο πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν έχει βρει έναν αξιόπιστο σύμμαχο για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί ή να αποκρούσει πρωτοβουλίες που παίρνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η γαλλική πολιτική σκηνή «γέρνει» ολοένα και δεξιότερα, με κόστος για τους πολίτες.

«Όχι» στη φορολογία υπερκερδών

Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό τον ιδιότυπο «μήνα του μέλιτος» μεταξύ των δύο πολιτικών εκτυλίχθηκε στο ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, όταν τέθηκε υπό ψήφιση η πρόταση για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Η Μανόν Ωμπρί, ευρωβουλεύτρια της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς, παρέθεσε τις ψήφους των γάλλων ευρωβουλευτών σε ανάρτησή της στο Twitter.

Με αυτόν τον τρόπο, έκανε σαφές ότι η «Δημοκρατία σε κίνηση» -το κόμμα του Μακρόν-, οι Ρεπουμπλικάνοι, η «Επανακατάληψη» του Ερίκ Ζεμούρ και ο «Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν έχουν ψηφίσει κατά της πρότασης. Η Ωμπρί τονίζει ότι τα παραπάνω κόμματα αρνούνται περαιτέρω τροπολογία που έχει καταθέσει η ευρωπαϊκή Αριστερά να φορολογηθούν και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Όλα αυτά καθώς τα κέρδη των εισηγμένων στο γαλλικό χρηματιστήριο των τελευταίο χρόνο έχουν φτάσει τα 174 δισ. ευρώ, ενώ μόνο η Total φέτος έχει ανακοινώσει κέρδη της τάξης των 18 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, την ίδια μέρα που καταψήφιζε το κυβερνών κόμμα την φορολόγηση των υπερκερδών στην ευρωβουλή, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωνε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10%, αναμένεται να ενθαρρύνει την τηλεργασία, θα μειώσει τον κλιματισμό  και θα κόψει το ζεστό νερό στα δημόσια κτήρια και θα μειώσει την ταχύτητα των οχημάτων στις συγκοινωνίες…

Αλληλοσυμπληρώματα

Η συμμαχία όμως δεν ξεκίνησε τώρα. Τον Ιούλιο, τα κόμματα του Μακρόν και της Λεπέν ψήφισαν από κοινού τόσο το πάγωμα στην αύξηση του κατώτατου μισθού και των ενοικίων όσο και τη συγκράτηση των τιμών, στο νομοσχέδιο για την αγοραστική δύναμη. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον αυξημένου πληθωρισμού,  όπου τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά είναι εκτεθειμένα στην ακρίβεια.

Επίσης, η Λεπέν έχει λειτουργήσει ως ο «λαγός» του Μακρόν, προτείνοντας μέσα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ότι όποιος εργαζόμενος αρνείται να περάσει σε σύμβαση αορίστου χρόνου στο τέλος της σύμβασης ορισμένου χρόνου, να χάνει τα επιδόματα ανεργίας!

Στο ίδιο μήκος κύματος ενάντια στους εργαζόμενους, τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο η Λεπέν και οι Ρεπουμπλικάνοι κατήργησαν το επίδομα των κακοποιημένων εργαζομένων που παραιτήθηκαν. Την ίδια στιγμή, το κόμμα της Λεπέν απείχε από την ψήφιση τροπολογίας που πρότεινε δικαιότερη φορολόγηση των πολυεθνικών ενώ αρνείται να συμμετάσχει στη διαμόρφωση μιας μεταρρύθμισης της εταιρικής φορολογίας που θα ευνοούσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Αποκάλυψη Libération: Πρόταση Μακρόν σε Λεπέν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Γαλλία: Μεγάλος νικητής ο Μακρόν με 58,2% -Τι δήλωσε η Λεπέν για την ήττα της

Γαλλία: Με… αβγά υποδέχθηκαν την Λεπέν παραμονές βουλευτικών εκλογών (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter