Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Γαλλία: Για «ευνοιοκρατία» ελέγχεται ο Μακρόν

Μετά τον Φρανσουά Φιγιόν από τη Δεξιά και τη Μαρίν Λεπέν από την πιο άκρα Δεξιά, άλλος ένας προεδρικός υποψήφιος μπαίνει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, ενώ κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία για τις γαλλικές κάλπες του Απριλίου - Μαϊου. Πρόκειται για τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, σε βάρος του οποίου ξεκίνησε έρευνα, για να εξακριβωθεί αν επέδειξε εύνοια σε μια εταιρεία, σε ένα ταξίδι που πραγματοποίησε, τον Ιανουάριο του 2016, στο Λας Βέγκας, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε την Δευτέρα, ανέφερε μια δικαστική πηγή, μετά την υποβολή μιας έκθεσης της Γενικής Επιθεώρησης Οικονομικών. Με βάση αυτήν την έκθεση, υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Μακρόν ευνόησε την εταιρεία Havas, όταν της ανέθεσε, χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός, να οργανώσει μια συνάντηση με Γάλλους επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια "υπόθεση Μακρόν"», δήλωσε ένας στενός συνεργάτης του πολιτικού, εκτιμώντας ότι η επιλογή της εταιρείας δεν ήταν αρμοδιότητα ούτε του υπουργού ούτε του επιτελείου του. Σύμφωνα με τη σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné που είχε αποκαλύψει αυτήν την υπόθεση, το κόστος της δεξίωσης έφτασε τα 381.759 ευρώ. Από το ποσό αυτό, οι 100.000 ευρώ δόθηκαν μόνο για την ενοικίαση της αίθουσας του ξενοδοχείου.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το μεγάλο φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας στις επικείμενες εκλογές, αρνείται κάθε ευθύνη στην υπόθεση αυτή. «Το υπουργείο μου, όταν ήμουν υπουργός, τηρούσε πάντα τους κανονισμούς όσον αφορά τους διαγωνισμούς», διαβεβαίωσε πρόσφατα. Να σημειωθεί πάντως ότι πολλοί συνεργάτες του στο υπουργείο ήταν πρώην υπάλληλοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Havas.

Ο νυν υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Μακρόν, το επιτελείο του και το υπουργείο δεν ευθύνονται για την υπόθεση αυτή. «Πρόκειται για μια δυσλειτουργία του Business France», υποστήριξε, αναφερόμενος σε έναν οργανισμό που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου. «Επαφίεται σ' αυτόν (τον οργανισμό), αν θεωρήσει ότι οι διορίες είναι πολύ μικρές, να δηλώσει ότι δεν μπορεί να οργανώσει τις εκδηλώσεις, με βάση τους κανονισμούς, κάτι που δεν έγινε», εξήγησε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.