Γαλλία: Η άνοδος της Ενωμένης Αριστεράς σπρώχνει τον Μακρόν δεξιότερα

Γαλλία: Η άνοδος της Ενωμένης Αριστεράς σπρώχνει τον Μακρόν δεξιότερα

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και με αυτή την δυνατότητα να περνά αβίαστα και χωρίς πολιτικό κόστος τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί. Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο του Ζαν Λουκ Μελανσόν και την Ενωμένη Αριστερά, μπορούν να πανηγυρίζουν για τον πρωτοφανή θρίαμβο για την μεταπολεμική αριστερά της Γαλλίας, που αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, αυτή η σημαντική νίκη αναμένεται να «σπρώξει» το Μακρόν ακόμα δεξιότερα ενώ το πολιτικό τοπίο στη χώρα φαίνεται να είναι πιο πολωμένο από ποτέ.

Πιθανές συμμαχίες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, η παράταξη του Μακρόν λαμβάνει 224 από τις 577 συνολικά έδρες της Εθνοσυνέλευσης. Πράγμα που σημαίνει ότι υπολείπεται 65 εδρών από την απόλυτη πλειοψηφία. Αν και η συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά, τυπικά, δεν έχει αποκλειστεί από τους δύο επικεφαλής, γεγονός που θα οδηγούσε σε έναν μεγάλο συνασπισμό, ουσιαστικά το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει καμιά πιθανότητα. Έτσι, μένουν οι Ρεπουμπλικάνοι του Κριστιάν Ζακόμπ, που έλαβαν 78 έδρες, για μια συμμαχία που θα δώσει στο Μακρόν τις απαραίτητες έδρες.

Η συνεργασία με τη Μαρίν Λεπέν έχει αποκλειστεί εκ προοιμίου από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Ο «Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν έλαβε 89 έδρες, πράγμα που αποτελεί την καλύτερη επίδοση που έχει πετύχει από τότε που η Μαρίν Λεπέν ανέλαβε το κόμμα. Ενδεικτικά, στις εκλογές του 2017, το τότε Εθνικό Μέτωπο κέρδισε μόλις 25 έδρες. Το αποτύπωμα της ακροδεξιάς στη Γαλλία έχει μεγαλώσει και αυτό αναμένεται να μην αφήσει ανεπηρέαστη την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Μακρόν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter