Γαλλία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Γαλλία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Το γαλλικό κοινοβούλιο και η γερουσία, ψήφισαν και κατοχύρωσαν συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση τη Δευτέρα, που θα εξασφαλίζει στις γυναίκες τη δυνατότητα να παίρνουν μόνες τους αποφάσεις για το σώμα τους, καθιστώντας τη χώρα τους την πρώτη στον κόσμο που το εφαρμόζει.

«Η Γαλλία δείχνει ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι πλέον επιλογή, είναι όρος της δημοκρατίας μας», δήλωσε η Μελανί Βόγκελ, γερουσιαστής του Κόμματος των Πρασίνων, η οποία υπήρξε σημαντική δύναμη πίσω από το νομοσχέδιο. «Η Γαλλική Δημοκρατία δεν θα παραμείνει πλέον δημοκρατική χωρίς το δικαίωμα στην άμβλωση».

Με πλήρη επίγνωση ότι γράφουν ιστορία από τη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων μέσα στο παλάτι των Βερσαλλιών, οι πολιτικοί εκφώνησαν παθιασμένους λόγους για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, απέτισαν φόρο τιμής στις θαρραλέες Γαλλίδες που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα στην άμβλωση όταν αυτή ήταν παράνομη και πετάχτηκαν ξανά και ξανά για να χειροκροτήσουν όρθιοι.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ δήλωσε πριν οι συγκεντρωμένοι νομοθέτες ψηφίσουν με 780-72 υπέρ της τροπολογίας: «Στέλνουμε το μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: ότι τα σώματά τους, τους ανήκουν».

Η εν λόγω τροποποίηση ορίζει ότι η άμβλωση αποτελεί «εγγυημένη ελευθερία» η οποία εποπτεύεται από τους νόμους του Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση να «τροποποιήσουν δραστικά» τους ισχύοντες νόμους που χρηματοδοτούν την άμβλωση για τις γυναίκες που την επιθυμούν, έως και τις 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αντανακλά την ευρεία υποστήριξη των αμβλώσεων στη Γαλλία και την επιτυχημένη εκστρατεία φεμινιστικών ακτιβιστριών και νομοθετών από πολλά κόμματα.

Διαβάστε επίσης: Προκαλεί ο Άδωνης για Τέμπη: Αν έγινε έκρηξη παράνομου υλικού, θα ήταν «καλό για την κυβέρνηση»

Τέμπη: Αντί GPS για τρένα είχαν τοποθετήσει σύστημα που βάζουν ντελιβεράδες – Εντόπιζε τη θέση τους «κατά προσέγγιση»

Στις ΗΠΑ ο Γκαντζ χωρίς την έγκριση Νετανιάχου – Συναντήσεις με Χάρις και Σάλιβαν

Η δίκοπη πολιτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα

Το μωρό της Ροζμαρίκας…

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter