Γαλλία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Μακρόν

Γαλλία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Μακρόν

Μπροστά στους δημάρχους των πόλεων που έχουν πληγεί από τις ταραχές, που δέχτηκε αυτή την Τρίτη 4 Ιουλίου, ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε το σχέδιο για επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για την επιτάχυνση της ανοικοδόμησης μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους εξεγερμένους.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε επίσης οικονομική βοήθεια σε πόλεις για επισκευές που αφορούν «δρόμους, δημοτικές εγκαταστάσεις, σχολεία», σύμφωνα με ανθρώπους που επικαλούνται τα γαλλικά Μέσα. «Θα είμαστε εξαιρετικά σταθεροί και ξεκάθαροι με τους ασφαλιστές, δήμο προς δήμο», είπε και πάλι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο παλάτι των Ηλυσίων.

Μια ιδέα

Για να πάρει κανείς μια ιδέα σε τι κατάσταση είναι τα δημόσια κτίρια, μπορεί να κοιτάξει στο Ιλ-ντε-Φρανς. Περισσότερα από εκατό δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τους εξεγερμένους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση στην περιοχή. Την Τετάρτη το περιφερειακό συμβούλιο θα ψηφίσει έκτακτο κονδύλια 20 εκατ. ευρώ για τις επισκευές που θα χρειαστούν δημαρχεία και επιχειρήσεις.

Περίπου 140 δήμοι στο Ιλ-ντε-Φρανς, ή περισσότεροι από ένας στους δέκα, έχουν πληγεί από την πρόσφατη βία στους δρόμους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη το περιβάλλον της προέδρου των Ρεπουμπλικανών της περιοχής, Βαλερί Πεκρές. Σε αυτό το σύνολο, η περιοχή έχει 18 κατεστραμμένα κεντρικά δημαρχεία ή παραρτήματα, καθώς και 36 δημοτικά αστυνομικά τμήματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η περιφέρεια, από την άλλη πλευρά, δεν είχε καμία εκτίμηση για τον αριθμό των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων που θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια μετά την ψηφοφορία την Τετάρτη από τη συνέλευση της για έκτακτο ταμείο 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκληση από τον Σιοτί

Ο δεξιός επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί, πρότεινε να καταργηθούν τα οικογενειακά επιδόματα για τους γονείς των εξεγερμένων.

Ο Σιοτί κάλεσε την Τρίτη τον Μακρόν να αποκαταστήσει τον δικό του αμφιλεγόμενο νόμο που καταργεί τα οικογενειακά επιδόματα λόγω σχολικής απουσίας, νόμο που καταργήθηκε από την αριστερά το 2013. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών προτείνει ο νόμος να επεκταθεί στους γονείς νεαρών παραβατών.

Μυστικά & Documento

10/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter