Γαλλία: Νίκη επιβίωσης για τους υπαίθριους βιβλιοπώλες στο Παρίσι

Γαλλία: Νίκη επιβίωσης για τους υπαίθριους βιβλιοπώλες στο Παρίσι
Μια γυναίκα περνάει από έναν βιβλιοπώλη που ονομάζεται "Bouquinistes" καθώς ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων φαίνεται στο φόντο την παραμονή της δεύτερης επετείου της πυρκαγιάς του, στο Παρίσι, Τετάρτη 14 Απριλίου 2021. Μια πυρκαγιά κατέστρεψε μερικώς τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο νωρίς το απόγευμα της 15ης Απριλίου 2019. (AP Photo/Christophe Ena)

«Οι μπουκινίστ αποτελούν τη ζωντανή κληρονομιά της πρωτεύουσας». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δικαιολόγησε την απόφασή του να μη μετακινηθούν ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων οι υπαίθριοι παλαιοβιβλιοπώλες, γνωστοί και ως «μπουκινίστ», που είναι εγκατεστημένοι στις όχθες του Σηκουάνα.

Την απόφαση πήρε χθες, ύστερα από σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή αυτούς που ζητούσαν την μετακίνηση των μπουκινίστ κατά τη διάρκεια των Αγώνων, τους εκπροσώπους των ίδιων των βιβλιοπωλών, καθώς και τη Διοίκηση της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων.

Σύμφωνα με την Προεδρία δεν υπήρξε «καμία συναινετική και καθησυχαστική λύση» για το θέμα, έτσι ο πρόεδρος παρενέβη στον αστυνομικό Νομάρχη Παρισίων, ζητώντας του να παραμείνουν στις θέσεις τους οι βιβλιοπώλες.

Βαθιά ριζωμένη παράδοση

Με τα 900 πράσινα ξύλινα κουτιά τους, στερεωμένα στα τοιχώματα κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα και γεμάτα βιβλία, οι «μπουκινίστ» αποτελούν ένα πολιτιστικό αξιοθέατο. Η παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη, οι πρώτοι μικροπωλητές εμφανίστηκαν τον 16ο αιώνα.

Σήμερα, με τα 300.000 και πλέον βιβλία που διαθέτουν- κλασικά και σύγχρονα λογοτεχνικά έργα, μεγάλος αριθμός εκτυπώσεων, συλλεκτικές κάρτες- καλούν τους διαβάτες να ανακαλύψουν τους «μικρούς θησαυρούς» που προτείνουν. Μάλιστα, το 2019 οι «μπουκινίστ» συμπεριελήφθηκαν στον κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» για τη Γαλλία.

Την κληρονομιά αυτή επικαλέσθηκε και ο Εμανουέλ Μακρόν , αποφασίζοντας να μη μετακινηθούν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεγάλη ανακούφιση για τους παλαιοβιβλιοπώλες, ορισμένοι των οποίων δεν έβλεπαν πως θα μπορούσαν να αντέξουν τη μετακίνηση με τα πεπαλαιωμένα πράσινα κουτιά τους.

JΟ Jerome Callais, επικεφαλής του Πολιτιστικού Συλλόγου Βιβλιοπωλών του Παρισιού, μεταφέρει βιβλία στο περίπτερο του βιβλιοπωλείου του κατά μήκος της όχθης του Σηκουάνα στο Παρίσι, Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023. Η πόλη που φιλοξενεί το Παρίσι υποσχέθηκε να παραδώσει ένα εξαιρετικό μεγάλο άνοιγμα στις 26 Ιουλίου 2024 , καθώς η τελετή αναμένεται να προσελκύσει περίπου 600.000 θεατές στην παριζιάνικη προκυμαία. Επικαλούμενη μέτρα ασφαλείας, η αστυνομική περιφέρεια του Παρισιού διέταξε στις 25 Ιουλίου την απομάκρυνση 570 σταθερών κιβωτίων από τα οποία λειτουργούν βιβλιοπώλες για δεκαετίες στις αποβάθρες του ποταμού Σηκουάνα. (AP Photo/Sophie Garcia)

 

Βέβαια η απόφαση του προέδρου δεν μπορεί παρά να αφήσει μια πικρή γεύση στη Δήμαρχο Παρισίων, Αν Ινταλγκό, που από τον Οκτώβριο ζητούσε τη μετακίνηση των «μπουκινίστ», προκειμένου να υπάρχει για τον κόσμο ευκολότερη πρόσβαση, αλλά και για λόγους ασφαλείας. Άλλωστε στις όχθες του Σηκουάνα προγραμματίζεται η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 26 Ιουλίου, παρουσία περίπου 300.000 θεατών. Θα είναι η πρώτη φορά που η Τελετή Έναρξης της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης πραγματοποιείται με μία εν πλω παρέλαση, έξω από τον χώρο τέλεσης των Αγώνων.

Πηγή: Deutsche Welle – Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Παρίσι

Διαβάστε Επίσης:

Τρίτη παγκόσμια οικονομική δύναμη η Γερμανία μετά την υποχώρηση της Ιαπωνίας

Γάζα: Το Ισραήλ απειλεί για «δυνατή επιχείρηση» στη Ράφα – Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Τρίτη παγκόσμια οικονομική δύναμη η Γερμανία μετά την υποχώρηση της Ιαπωνίας

Τουρκία: Βυθίστηκε πλοίο στη θάλασσα του Μαρμαρά – Έξι αγνοούμενοι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter