Γαλλία: Πρόστιμο €10.000 στον Ερίκ Ζεμούρ για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους

Γαλλία: Πρόστιμο €10.000 στον Ερίκ Ζεμούρ για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους

Ο ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ καλείται να πληρώσει 10.000 ευρώ για πρόκληση ρατσιστικού μίσους. Το ποινικό δικαστήριο των Παρισίων την Δευτέρα επέβαλε το πρόστιμο στον πρώην δημοσιογράφο για τους χαρακτηρισμούς «κλέφτες», «βιαστές» και «δολοφόνοι» που απέδωσε σε ασυνόδευτους ανήλικους τον Σεπτέμβριο του 2020, από τον αέρα του ακροδεξιού τηλεοπτικού δικτύου CNews.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο του επέβαλε να πληρώνει 100 ευρώ για τις επόμενες 100 ημέρες, με την πιθανότητα φυλάκισης αν δεν συμμορφωθεί με τους όρους. Μαζί με τον Ζεμούρ, επιβλήθηκε πρόστιμο και στον διευθυντή του CNews ύψους 5.000 ευρώ. Ο Ζεμούρ δεν ήταν παρών κατά την ανάγνωσης της ετυμηγορίας.

Ακροδεξιό παραλήρημα

«Δεν έχουν καμιά δουλειά εδώ, είναι δολοφόνοι, βιαστές, κλέφτες. Θα έπρεπε να τους απελάσουμε. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται καν εδώ», ήταν μερικά σημεία από το παραλήρημα του Ζεμούρ, για τους συμμετέχοντες στην επίθεση στα άλλοτε γραφεία του Charlie Hebdo. Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για «εξωφρενικές δηλώσεις» που δείχνουν μια «βίαιη άρνηση» και μίσος για τους μετανάστες, που ξεπερνά τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης. Η υπεράσπιση του Ζεμούρ ισχυρίζεται ότι δεν έχει «ούτε μια στάλα ρατσισμό μέσα του», απλώς λέει τα πράγματα με το όνομά τους, κάπως ωμά… Ισχυρίζεται επίσης ότι η κατηγορία για φυλετικό μίσος δεν ευσταθεί αφού οι ασυνόδευτοι ανήλικοι δεν αποτελούν «ούτε φυλή, ούτε έθνος, ούτε εθνική ομάδα». Περίπου τριάντα οργανώσεις ενάντια στο ρατσισμό και για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμμετείχαν στην αγωγή ως ενάγοντες.

Συνέχεια των δικαστικών περιπετειών

Ο ακροδεξιός υποψήφιος θα δικαστεί και την Πέμπτη στην έφεση της υπόθεσης για αμφισβήτηση εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, αφού υποστήριξε τον Οκτώβριο του 2019 στο CNews ότι ο στρατάρχης Φιλίπ Πεταίν «έσωσε» Γάλλους Εβραίους. Είχε αθωωθεί τον Φεβρουάριο του 2021, αφού το δικαστήριο θεώρησε ότι οι επισημάνσεις είχαν γίνει «στο πόδι», κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τον πόλεμο στη Συρία.

Ο δικηγόρος του θα ζητήσει την απόρριψη αυτής της ακρόασης, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και «επειδή είναι αδίκημα γνώμης», εκτιμούν ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Δικαιοσύνη έθεσε επίσης νέα προθεσμία για τον Έρικ Ζέμουρ την περασμένη Παρασκευή σε μια άλλη υπόθεση: θα δικαστεί τον Μάιο του 2023 για βαριά δυσφήμιση, για σχόλια που έγιναν το 2019 σχετικά με το «φεμινιστικό κίνημα» και το «κίνημα LGBT».

Με πληροφορίες από Le Monde

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter