Γαλλογερμανικό «πρέσινγκ» στον Πούτιν και διπλωματία σε… ρηχά νερά μετά το «ναυάγιο» Κουλέμπα και Λαβρόφ

Γαλλογερμανικό «πρέσινγκ» στον Πούτιν και διπλωματία σε… ρηχά νερά μετά το «ναυάγιο» Κουλέμπα και Λαβρόφ

Τη στιγμή που οι εχθροπραξίες μαίνονται στην Ουκρανία για 15η μέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας δεν βρήκαν τη «χρυσή τομή» για τερματισμό του πολέμου. Στον απόηχο της ατελέσφορης συνάντησης Κουλέμπα και Λαβρόφ στην Αττάλεια, ξεκίνησε γαλλογερμανικό «πρέσινγκ» προς τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Αδιέξοδο και αλληλοκατηγορίες στις διαπραγματεύσεις Κουλέμπα με Λαβρόφ ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Ουκρανία

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αξίωσαν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Πέμπτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι δύο δυτικοί ηγέτες δήλωσαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο σήμερα ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από “διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

“Οι κ. Μακρόν και Σολτς επέμειναν στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία”, δήλωσε η πηγή αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κατά την συνομιλία τους οι δύο δυτικοί ηγέτες “αξίωσαν” επίσης “από την Ρωσία άμεση εκεχειρία” στην Ουκρανία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις ερχόμενες ημέρες, κατέληξε ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ναυάγιο»

«Καμία πρόοδος» δεν πραγματοποιήθηκε στην συνάντηση που είχαν στην Αττάλεια της Τουρκίας ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε πως δεν καταγράφηκε πρόοδος στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, ανέφερε όμως πως συμφωνήθηκε να υπάρξει εκ νέου συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του «στο βαθμό που υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν λύσεις».

«Έκανα ό,τι μπορούσα», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως το Κίεβο ζήτησε κατάπαυση του πυρός, έλαβε ωστόσο άρνηση. «Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη», είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκεχειρίας, εμφανώς απογοητευμένος, ο Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε: «Ζητήσαμε κατάπαυση πυρός 24 ωρών. Δεν έγινε καμία πρόοδος σ’ αυτό γιατί άλλοι αποφασίζουν γι ‘αυτά τα ζητήματα στη Ρωσία» φωτογραφίζοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Κουλέμπα ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να αναζητήσει ισορροπημένες διπλωματικές λύσεις, αλλά η χώρα δεν θα παραδοθεί. Πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο εάν η χώρα που ξεκίνησε την επίθεση δεν επιθυμεί να το κάνει.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία» και επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι «εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες». Πρόσθεσε δε πως το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα εξαρτηθεί από την Ουκρανία κατηγορώντας την ουκρανική πλευρά πως «και στον Μινσκ έγινε συμφωνία αλλά οι Ουκρανοί την παραβίασαν».

Σχετικά με το αν θα υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως αυτό θα γίνει από την πλευρά του Ρώσο προέδρου μόνο αν υπάρχει σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ  δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα αρνηθεί μια συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητηθούν «συγκεκριμένα» θέματα, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου.

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος ενώ ο αντιπρόεδρος της ουρανικής κυβέρνησης ανέφερε πως μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που προσπαθούσε να φτάσει στη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές και στο λιμάνι της πόλης. Οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς στην πόλη ενώ ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν και το παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης το απόγευμα της Τετάρτης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα ανάμεσά τους και ένα μικρό κορίτσι.

 

 

Παρά τις εικόνες φρίκες που έρχονται στη δημοσιότητα με εγκυμονούσες γυναίκες και παιδιά να βγαίνουν έξω από το νοσοκομείο τραυματισμένες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είναι ψευδείς και ισοδυναμούν με «πληροφοριακή τρομοκρατία».

 

«Πρόκειται για πληροφοριακή τρομοκρατία», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς ειδήσεις» τις καταγγελίες της Ουκρανίας, εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει γενοκτονία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter