Γάμος ομοφύλων: Τη στάση της Εκκλησίας σχολιάζει ελβετική εφημερίδα – «Ακόμη και αν οι επίσκοποι αφρίζουν…»

Γάμος ομοφύλων: Τη στάση της Εκκλησίας σχολιάζει ελβετική εφημερίδα – «Ακόμη και αν οι επίσκοποι αφρίζουν…»
AP Photo/Michael Varaklas

Συνεχίζονται τα διεθνή δημοσιεύματα για τον νέο ελληνικό νόμο που έδωσε το δικαίωμα του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. «Ακόμη και αν οι επίσκοποι αφρίζουν από θυμό, η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι ευλογία για την Ελλάδα», σχολιάζει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung που κάνει λόγο για «σημαντικό ορόσημο για τη χειραφέτηση της πολιτικής από την Εκκλησία».

Η ελβετική εφημερίδα τονίζει ότι η πλειοψηφία που υπερψήφισε τον νόμο ήταν υπερκομματική, «γεγονός σπάνιο στην ελληνική Βουλή». Σε ρεπορτάζ της DW διαβάζουμε ότι προβαίνει ακόμη σε μία αναδρομή των προσπαθειών της Εκκλησίας να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις: «Στις αρχές της χιλιετίας, όταν η ελληνική κυβέρνηση θέλησε να αφαιρέσει την αναγραφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, η Εκκλησία μάζεψε τρία εκατομμύρια υπογραφές και κατέβασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο, επιδιώκοντας – τελικά ανεπιτυχώς – να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να προβεί δημοψήφισμα. Συντηρητικοί επίσκοποι συνέχισαν να ξεσηκώνουν τις μάζες και στα χρόνια που ακολούθησαν, όπως στην πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Βόρειας Μακεδονίας».

«Κατ’ επανάληψη η Εκκλησία επεδείκνυε την επιρροή της, ώστε να εξασφαλίσει ορισμένες παραχωρήσεις από το κράτος […] Εν προκειμένω, για παράδειγμα, ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, αίτημα που αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης προς τους βουλευτές. Ορισμένοι επίσκοποι κατέστησαν επίσης σαφές στους βουλευτές των περιφερειών τους πως θα έπρεπε “να αναλογιστούν πολύ καλά” τι θα ψήφιζαν», σημειώνει η εφημερία.

Συνδέει δε το θέμα με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες άλλων κρατών. «Παρά την πίεση της Εκκλησίας, ωστόσο, ο νόμος υπερψηφίστηκε. Αυτή η εξέλιξη πρόκειται να επηρεάσει και τα υπόλοιπα ορθόδοξα κράτη;», ρωτάει η NZZ. «Τόσο η Σερβία όσο και τα κράτη της ΕΕ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, όπου οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν αναγνωρίζονται νομικά, φαίνονται επίσης λιγότερο ανοιχτές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Κύπρος και το Μαυροβούνιο πάλι αναγνωρίζουν τις σχέσεις συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων, παρ’ ότι και εκεί δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ορμπάν των Βαλκανίων και με τη βούλα της Ευρώπης

Προσπάθεια πολιτικής υποβάθμισης του Αντώνη Σαμαρά από το Μαξίμου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter