Γάζα: 240 ώρες βομβαρδισμών – 2.800 νεκροί – 500 παιδιά κάτω από τα ερείπια

Γάζα: 240 ώρες βομβαρδισμών – 2.800 νεκροί – 500 παιδιά κάτω από τα ερείπια

Για δέκατη ημέρα συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα, μετά την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός, ενώ την ίδια ώρα γίνονται εκκλήσεις για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρομών. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς είναι αντιμέτωπα με τραγικές ελλείψεις ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων ειδών έκτακτης ανάγκης και εργαλείων.

Κόκκινος συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Την κρισιμότητα της κατάστασης καταδεικνύει το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι χρειάζεται επείγουσα πρόσβαση στη Γάζα για να παραδώσει βοήθεια και ιατρικές προμήθειες, ενώ η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο δρ. Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο γραφείο του ΠΟΥ στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συναντάται την Τρίτη με αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη «λήψη αποφάσεων» για να επιτραπεί η πρόσβαση στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν.

«Έχουμε βοήθεια νότια της Ράφα και περιμένουμε να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα», δήλωσε, αναφερόμενος στο πέρασμα της Ράφα, ζωτική αρτηρία πριν από τη σύρραξη που τώρα αποτελεί βασική δίοδο για τη μεταφορά απαραίτητων προμηθειών στη Γάζα.

Γάζα: 2.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί

Ο δρ Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι 2.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 11.000 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Περίπου τα μισά θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Στο χείλος της κατάρρευσης τα νοσοκομεία –  350.000 άνθρωποι με χρόνια νοσήματα

Έχουν γίνει 115 επιθέσεις σε υποδομές υγείας και η πλειονότητα των νοσοκομείων στη Γάζα δεν λειτουργεί, ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ασθένειες ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για περίπου 350.000 ανθρώπους στη Γάζα με χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτης, που πασχίζουν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

1.200 άνθρωποι κάτω από τα ερείπια

Tους 71 έφτασαν οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Χαν Γιούνις και της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες επλήγησαν σπίτια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera επικαλούμενο αξιωματούχους του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε τρεις περιοχές στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας: τη Χαν Γιούνις, τη Ράφα και τη Ντέιρ αλ Μπάλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πολλοί από τους νεκρούς είναι οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, μετά την εντολή που εξέδωσε το Ισραήλ για εκκένωση, και είχαν καταφύγει πιο νότια, μεταδίδει το al Jazeera.

Σύμφωνα με πηγές του al Jazeera, περίπου 1.200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 500 παιδιά, υπολογίζεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια στη Γάζα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. «Πολλές φορές οι γιατροί λένε ότι ακούνε τα θύματα να ουρλιάζουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό», είπε στο AP ο Μοχάμεντ Αμπού Σέλμια, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Shifa, του μεγαλύτερου ιατρικού κέντρου της Γάζας.

Απειλές Ιράν κατά Ισραήλ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δικαστούν για τα «εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων» ζητώντας «να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός» της Λωρίδας της Γάζας, όπως μετέδωσε την Τρίτη η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τους μουσουλμάνους και τις δυνάμεις της αντίστασης, αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων (…) ο βομβαρδισμός της Γάζας θα πρέπει να σταματήσει αμέσως», υπογράμμισε ο Χαμενεΐ.

«Οι αξιωματούχοι του σιωνιστικού καθεστώτος θα πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα», εκτίμησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πρέπει να απαντήσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα».

Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν είναι ένθερμοι υποστηρικτές των Παλαιστινίων, ενώ η Τεχεράνη δεν κρύβει ότι στηρίζει με όπλα και χρήματα τη Χαμάς, την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε σχετικά: Ιράν: Απειλή των Φρουρών της Επανάστασης κατά Ισραήλ: «Έρχεται νέο σοκ αν δεν σταματήσουν οι φρικαλεότητες»

Γάζα: «Χρησμός» από εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού – «Όλοι μιλάνε για χερσαία επίθεση, μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό»

Διπλωματικός πυρετός για τη Μέση Ανατολή: Συνάντηση Μπάιντεν, Αμπάς, Σίσι και Αμπντάλα στην Ιορδανία

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter