Γάζα: Δραματική προειδοποίηση από τη Διεθνή Αμνηστία – «Ένα νέο μπλακάουτ θα έθετε σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές»

Γάζα: Δραματική προειδοποίηση από τη Διεθνή Αμνηστία – «Ένα νέο μπλακάουτ θα έθετε σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές»

Σε δραματικούς τόνους κινείται η έκκληση της οργάνωσης για την αποφυγή ενός ακόμα μπλακάουτ στη Γάζα, γεγονός που θα σήμαινε ότι ακόμη περισσότεροι Παλαιστίνιοι θα διέτρεχαν τεράστιο κίνδυνο. Οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην περιοχή κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους διακομιστές δεδομένων που σταδιακά κλείνουν λόγω έλλειψης καυσίμων.

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ότι μια ενδεχόμενη επανάληψη της διακοπής στις επικοινωνίες θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ήδη βεβαρυμμένης κατάστασης των Παλαιστινίων. «Άλλο ένα τηλεπικοινωνιακό μπλακάουτ δεν σημαίνει μόνο ότι οι κάτοικοι της Γάζας αποκόπτονται μεταξύ τους και από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και ότι εμποδίζεται η διάσωση τραυματιών και παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια», σημειώνει η οργάνωση.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέλαβε το κύριο λιμάνι της Γάζας (Video)

Συνεχίζει αναφέροντας ότι: «Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι οι διακοπές των τηλεπικοινωνιών εμποδίζουν τις διεθνείς και τις τοπικές οργανώσεις να τεκμηριώνουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως παράνομους φόνους ή δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. Δραστηριότητες όπως η ελεύθερη αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές και η τεκμηρίωση και διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασίζονται στη δυνατότητα πρόσβασης στις επικοινωνίες και στο διαδίκτυο.  Οι δραστηριότητες αυτές προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο προστατεύει επίσης από αδικαιολόγητες διακοπές του διαδικτύου. Στη Γάζα, η διακοπή των επικοινωνιών μπορεί επομένως να παρέχει κάλυψη για τη συνέχιση των σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου υπό το πέπλο του σκότους και να διευκολύνει την ατιμωρησία για εγκλήματα του διεθνούς δικαίου».

Το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο στον παλαιστινιακό θύλακα ενός μόνο βυτιοφόρου με 24.000 λίτρα καυσίμου, υπό την προϋπόθεση να μη χρησιμοποιηθούν για τα νοσοκομεία. Η ποσότητα αυτή απέχει πολύ από το να είναι αρκετή αφού καλύπτει μόλις το 9% των ημερήσιων αναγκών σε καύσιμα. Το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο και άλλων βυτιοφόρων που περιμένουν στα σύνορα της Λωρίδας.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Ισραηλινή επιχείρηση με μπουλντόζες στο Αλ Σίφα – «Καταστράφηκαν τμήματα της εισόδου» (Video)

Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την επείγουσα έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη της σύγκρουσης. Οι υποδομές διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών πρέπει επίσης να αποκατασταθούν επειγόντως, ώστε να επιτραπούν οι επιχειρήσεις διάσωσης εν μέσω των σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και των επεκτεινόμενων χερσαίων επιχειρήσεων, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους και έχουν καταστήσει περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια πολίτες εκτοπισμένους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προμήθειες καυσίμων, η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ και την Αίγυπτο να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την ταχεία και ανεμπόδιστη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα. Οι αιγυπτιακές αρχές θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία περιαγωγής στα αιγυπτιακά δίκτυα, ώστε να επιτρέψουν στους ανθρώπους στη Γάζα να συνδεθούν σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter