Γάζα: Ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Γάζα: Ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι βάρυνε ιδιαίτερα το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών μετά τον θάνατο πάνω από 100 πεινασμένων αμάχων Παλαιστίνιοι την περασμένη Πέμπτη από ισραηλινούς στρατιώτες καθώς προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν με τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το CNN, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συζητήσεις είχαν εκτροχιαστεί σημαντικά, αλλά πολλά εξαρτώνται από την αναμενόμενη απάντηση της Χαμάς σε όσα συζητήθηκαν στο Παρίσι και τη Ντόχα την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των άλλων εμπλεκόμενων χωρών: Κατάρ, Αίγυπτο, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Αμέσως μετά τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα την περασμένη Πέμπτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι χαοτικές σκηνές πρόσθεσαν επείγουσα ανάγκη στις συνομιλίες για τους ομήρους και κατάπαυση του πυρός.

Δείτε επίσης – ΗΠΑ: Σχέδιο για ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στην Γάζα αναμένεται να ανακοινώσει ο Τζο Μπάιντεν

Μπάιντεν: Αμεση κατάπαυση πυρός

«Άμεση κατάπαυση του πυρός» ζήτηση το απόγευμα της Παρασκευής, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την επιστροφή των ομήρων και μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τις επόμενες έξι εβδομάδες και να επιτρέψουμε την αύξηση της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Παράλληλα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αγωνίζονται για να επιτύχουν μια συμφωνία μέχρι το Ραμαζάνι όταν το Ισραήλ προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα επεκτείνουν τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Η εκτίμηση που υπάρχει μετά τα δραματικά γεγονότα στη Γάζα είναι ότι η Χαμάς θα απαιτήσει μεγαλύτερη αναλογία Παλαιστινίων αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν από το Ισραήλ, εφόσον η Χαμάς απελευθερώσει γυναίκες ομήρους στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού, όπως απαιτεί το Ισραήλ.

Εναέριες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε απόψε ότι διέταξε τον στρατό να προχωρήσει σε εναέριες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα.

Η βοήθεια που φτάνει σήμερα στη Γάζα δεν αρκεί, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού στη Γάζα, βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Ντέιβιντ Ντέτουλα, απόστρατος πτέραρχος που κάποτε ήταν ο διοικητής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ, είπε νωρίτερα ότι οι αεροπορικές ρίψεις είναι κάτι που οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να εκτελέσουν αποτελεσματικά. «Είναι κάτι εντός του πλαισίου της αποστολής τους», σχολίασε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, όμως τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο», πρόσθεσε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter