Γάζα: Φάρμακα και καύσιμα για να απελευθερώσει και άλλους ομήρους, ζητά η Χαμάς

Γάζα: Φάρμακα και καύσιμα για να απελευθερώσει και άλλους ομήρους, ζητά η Χαμάς

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει δραματική με τη Χαμάς να τονίζει την επιτακτική ανάγκη να παραδοθούν άμεσα φάρμακα και καύσιμα στην πολιορκημένη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα. Mάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς  προειδοποίησε ότι «Δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι εάν δεν παραδοθούν φάρμακα και καύσιμα στην Λωρίδα».

Συγκεκριμένα, η πενιχρή ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στον θύλακα δεν επαρκεί για να καλύψει βασικές ανάγκες και η εξαίρεση των καυσίμων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

Συναγερμός από τον ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, έκκληση για τρόφιμα, νερό και στρώματα κάνει η υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα. Η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA Juliette Touma προειδοποίησε ότι η οργάνωση βοήθειας – η οποία διευθύνει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στη Γάζα – θα πρέπει να σταματήσει τις επιχειρήσεις αύριο, εάν δεν υπάρχουν άλλα καύσιμα. Η Touma ανέφερε επίσης ότι η οργάνωση διαθέτει 150 καταφύγια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν σχολεία.

Εφιαλτικές στιγμές στη Γάζα: Νεκρά 2.360 παιδιά

Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 5.791, στους οποίους περιλαμβάνονται 2.360 παιδιά, 1.421 γυναίκες και 295 ηλικιωμένοι. Το υπουργείο είπε ότι υπάρχουν επίσης 16.297 τραυματίες και 1.550 αγνοούμενοι, με 870 από αυτούς να είναι παιδιά.

Τις τελευταίες 24ωρες έχουν χάσει τη ζωή τους 704 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 305 παιδιά, 173 γυναίκες και 78 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, καθιστώντας αυτόν τον αριθμό, ως τον υψηλότερο ημερησίως που δημοσιεύεται από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιδρομές κατά της Γάζας, σύμφωνα με το CNN.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθερώσαμε άνευ όρων τέσσερις ομήρους»

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου η οργάνωση απελευθέρωσε ακόμη δυο ομήρους και συγκεκριμένα δύο Ισραηλινές, τρεις μόλις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 220 όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθερώσαμε άνευ όρων τέσσερις (ομήρους), αλλά εφόσον θέλουν περισσότερους, πρέπει να επιμείνουμε στο αίτημά μας προς τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, ώστε να επιτρέψει την παράδοση καυσίμων και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και εκπρόσωπός της στον Λίβανο.

Οι κάτοικοι της Γάζας δικαιούνται «να δεχθούν ιατρική φροντίδα για τα τραύματα που προκαλεί το Ισραήλ»

Ο Οσάμα Χαμντάν, ο οποίος εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για την τύχη των ομήρων, τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Αν μη τι άλλο, οι κάτοικοι της Γάζας δικαιούνται «να δεχθούν ιατρική φροντίδα για τα τραύματα που προκαλεί το Ισραήλ», τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας, ώστε να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των αιχμαλώτων», συμπλήρωσε ο  Χαμντάν.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός απέκρουσε θαλάσσια επίθεση της Χαμάς, με ξένα μέσα να αναφέρουν τουλάχιστον 4 νεκρούς μαχητές της Χαμας.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός απέκρουσε θαλάσσια επίθεση της Χαμάς – Τουλάχιστον 4 νεκροί

Μέση Ανατολή: «Δεν υπάρχει απεμπλοκή χωρίς εισβολή» λέει το Ισραήλ – Νεκρά 305 παιδιά τις τελευταίες 24 ώρες στη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter