Γάζα: Η υγειονομική κρίση αυξάνει τους φόβους για μαζική έξοδο των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

Γάζα: Η υγειονομική κρίση αυξάνει τους φόβους για μαζική έξοδο των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

Οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εντάθηκαν σε ολόκληρη τη Γάζα τη Δευτέρα, τροφοδοτώντας τους φόβους που διατύπωσαν τα Ηνωμένα Έθνη το σαββατοκύριακο για αύξηση της πείνας, με τη συνεπαγόμενη κατάρρευση της δημόσιας τάξης να μεγαλώνει τους φόβους για μαζική έξοδο των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.

Η στενή παράκτια λωρίδα βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό αποκλεισμό από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από περισσότερους από δύο μήνες και τα σύνορα με την Αίγυπτο είναι η μόνη διέξοδος.

Πουθενά καταφύγιο

Οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και οι κάτοικοι λένε ότι είναι αδύνατο να βρουν καταφύγιο στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, με περίπου 18.000 ανθρώπους να έχουν ήδη σκοτωθεί και οι συγκρούσεις να εντείνονται.

Από την κατάρρευση της εκεχειρίας, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στο νότο την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε έχει ωθήσει από τα ανατολικά στην καρδιά της μεγάλης πόλης Χαν Γιουνίς, με πολεμικά αεροσκάφη να επιτίθενται σε μια περιοχή στα δυτικά.

Τη Δευτέρα, μαχητές και ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι οι μαχητές εμπόδιζαν τα ισραηλινά τανκς να κινηθούν δυτικότερα μέσα από την πόλη και υπήρξαν επίσης σφοδρές συγκρούσεις σε περιοχές της βόρειας Γάζας, όπου το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι οι στόχοι του έχουν εκπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι κάτοικοι της Γάζας που αναγκάστηκαν να φύγουν περιέγραψαν επανειλημμένα απελπισμένες επιθέσεις σε φορτηγά βοήθειας, υψηλές τιμές και είπαν ότι οι άνθρωποι πέθαιναν από πείνα και κρύο πέρα από τους βομβαρδισμούς.

«Η πείνα είναι η βάση για όλα τα κακά που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό των κοινοτήτων», είπε ο συγγραφέας Αζίζ Αλμάσρι στο Facebook. «Είναι το δεύτερο πρόσωπο του πολέμου που βλέπουμε σήμερα στη Γάζα».

Ισραηλινές προειδοποιήσεις

Στην πόλη Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, οι Παλαιστίνιοι έτρεξαν να γλιτώσουν από τις βόμβες καπνού που εκτοξεύτηκαν κοντά σε σκηνές και άλλα σπίτια και οι μαχητές είπαν ότι συγκρούονται με τα ισραηλινά στρατεύματα. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι απηύθυνε νέα έκκληση στο X, πρώην Twitter, τη Δευτέρα προς τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την πόλη της Γάζας και άλλες περιοχές του βορρά καθώς και τη Χαν Γιουνίς στο νότο.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι – το 85% του πληθυσμού της Γάζας – είναι εκτοπισμένοι και περιγράφουν τις συνθήκες στις νότιες περιοχές όπου έχουν συγκεντρωθεί ως κολασμένες. «Περιμένω ότι η δημόσια τάξη σύντομα θα διαλυθεί εντελώς και θα μπορούσε να εκδηλωθεί μια ακόμη χειρότερη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων επιδημικών ασθενειών και αυξημένης πίεσης για μαζικούς εκτοπισμούς στην Αίγυπτο», δήλωσε την Κυριακή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Εκκλήσεις στον Σαρλ Μισέλ από τέσσερις χώρες για κατάπαυση του πυρός

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter